Edin Džeko, kapiten reprezentacije BiH i član engleskog šampiona Manchester City-ja u intervjuu za novinsku agenciju Patria otkrio je da bi volio da se Zvjezdan Misimović vrati u reprezentaciju BiH i šta očekuje u timu City-ja do kraja sezone.

Također, Džeko otvoreno govori o Mehmedu Baždareviću, koji je preuzeo klupu Zmajeva od Safeta Sušića.

PATRIA: Koliko vas je povreda stopirala i kada možemo očekivati “starog” Edina?

DŽEKO: Nisam navikao biti povrijeđen, tako da je za mene to bila sasvim nova situacija. Najprije povreda lista desne noge, a zatim povreda lista i lijeve noge. Svakog igrača bi to izbacilo iz ritma, pa tako je i mene. Polako se vraćam u ritam i sada mi je potrebno samo više utakmica kako bih ponovo bio onaj stari. Osjećam se svakog dana sve bolje i bolje, a vjerujem da će ovoj mojoj tvrdnji uskoro stići i potvrda na terenu.

PATRIA: Gdje sebe vidite u ekipi Manchester Cityja nakon što je u ekipu stigao Wilfried Bony? Koliko je konkurencija važna za sam kvalitet?

DŽEKO: Konkurencija je itekako bitna. City je tim koji želi svake godine osvojiti sve trofeje i sasvim je normalno da se igrački kadar stalno ojačava. Bonya jako cijenim, jer ga znam iz Premiershipa, ali svi imamo svoje mjesto u ekipi. Do kraja je ostalo još mnogo da se igra i svi ćemo dobiti priliku za dokazivanje.

PATRIA: Chelsea ima lijepu prednost u ligi, ispali ste iz FA kupa, šta može City uraditi u ovoj sezoni?

DŽEKO: Nadamo se da ćemo uspjeti odbraniti naslov prvaka Engleske, jer nam je to zapravo osnovni cilj. Ispali smo iz kupova, što je malo poremetilo planove, ali vjerujemo da možemo na kraju sezone preteći Chelsea, koji i nije mnogo odmakao. Trudićemo se da ih stignemo i na kraju prestignemo, jer smatram da imamo snažan igrački kadar, koji može ostvariti taj podvig.

PATRIA: Prelazni rok je završen. Po medijima se spominjao odlazak u Tursku, da li je uopšte bilo ponuda?

DŽEKO: Kao i svake zime i ljeta mediji me konstantno sele iz Citya u neki od klubova, a ja sam već godinama u Manchesteru. Ne komentarišem nikakve špekulacije, jer da to radim, onda bih cijeli dan morao trošiti na takve stvari, s obzirom na količinu špekulacija koje se pojavljuju. Rekao sam već prije, a evo i ponovit ću – fokusiran sam samo na Manchester City i reprezentaciju, ostale stvari i nagađanja me zaista ne interesuju, niti se zamaram time.

PATRIA: Često se pojavljujete u društvu Aleksandra Kolarova i Stevana Jovetića, ko je pored njih još u Cityju osoba s kojom često volite da se družite?

DŽEKO: Sasvim je normalno da se najviše družim sa Kolarovom i Jovetićem, jer dolazimo sa istog govornog područja. I sa ostalim suigračima provodim jako mnogo vremena, ali Alex i Stevan su mi najbliži.

PATRIA: City ponovo igra s Barcelonom u Ligi prvaka, Šta možete uraditi u dvomeču?

DŽEKO: Vjerujem da smo naučili mnogo iz dvomeča protiv njih prošle sezone. Nismo nadigrani, a u jednoj utakmici smo primili gol u posljednjim minutama, a u drugoj smo imali igrača manje. Barcelona je odlična ekipa, koja godinama igra u Ligi prvaka i iskusniji su u ovom takmičenju od nas, ali vjerujem da imamo snagu da ih prođemo. Dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo, a mnogo toga zavisi i od toga kako ćemo se mi postaviti. Imaju jak ofanzivni dio, ali i mi imamo adute da im se suprostavimo. Očekujem dvije neizvjesne utakmice.

PATRIA: Vi ste dugo bili povrijeđeni, Ibišević također, a mnogi od reprezentativaca nisu u formi. Koliko repreprezentacija može u nastavku kvalifikacija?

DŽEKO: Nekako se sve okrenulo protiv nas, ali vjerujem da možemo mnogo do kraja kvalifikacija. Potrebno je da cijela ekipa povrati samopouzdanje, a to možemo samo pobjedama. Ići ćemo od utakmice do utakmice i pokušati ostvariti zacrtano. Prva u nizu utakmica je Andora, koja je bitna jer je prva u 2015. jer su se neke stvari u međuvremenu promijenile i jer moramo pobijediti. Ne potcjenjujemo nikoga, pa tako ne ni Andoru, iako je jasno da smo mi apsolutni favoriti, ali bili smo favoriti i protiv Kipra. Dakle, u svakoj utakmici moramo dati maksimum i tako će i biti.

PATRIA: Treba li Zvjezdan Misimović do kraja kvalifikacija reprezentaciji?

DŽEKO: Svaki igrač koji može pomoći reprezentaciji nam je potreban. Problem kod Misimovića je što još nema klub i ne znam kakav je njegov status u reprezentaciji, ali lično bih volio kada bi ponovo bio dio tima, kako on tako i svi ostali koji su se oprostili.

PATRIA: Koliko mislite da selektor Mehmed Baždarević može donijeti novoga Vama i bh. reprezentaciji?

DŽEKO: Već je donio mnogo toga novog. Znam da mnogo putuje, a vidjeli smo se dva puta – jednom u Engleskoj, kada je posjetio Begovića i mene, a jednom u Sarajevu. Upoznaje se sa svim igračima, što je nama fudbalerima itekako bitno. Razgovara, planira unaprijed i nadam se da je pred nama lijepa budućnost. Vjerujem da će njegov studiozan pristup problemu i nama igračima dati rezultate u ovim kvalifikacijama i da ćemo se, što nam je vjerujem svima cilj, na kraju uspjeti plasirati na Euro. Ja itekako vjerujem u to, iako sam svjestan da će biti teško. Međutim, dok god postoji i promil šanse – borit ćemo se.

(Reprezentacija.ba)