– Evo još ovaj vikend da odradim i eto me u Bosnu – odgovorio je s druge strane telefonske linije selektor nogometne reprezentacije Mehmed Baždarević na pitanje u kojoj je sada evropskoj zemlji, piše Dnevni avaz.

I opet nije rekao gdje je. Meša je obišao Evropu uzduž i poprijeko, više niko i ne zna gdje je, a sve s jednim ciljem – da u što kraćem vremenu vidi što više naših fudbalera. I reprezentativaca i onih koje mediji popularno nazivaju potencijalnim reprezentativcima kako bi proširio bazu fudbalera.

Ne izmišljam ništa

– Putujem kao i svi drugi treneri. Vjerujte da sam u ova tri-četiri vikenda, koliko sam na putu, sreo 10 drugih selektora ili njihovih pomoćnika i skauta. Ne izmišljam ja ništa, to se tako radi, samo je kod nas ta praksa neuobičajena, jer, izgleda, nijedan od mojih prethodnika nije običavao ovu vrstu skautiranja. Možda je to njihov način rada, ali moj nije. Moralo se malo drugačije raditi – kaže Meša.

Selektor tvrdi da ne želi nikoga kritizirati, ali…

– Volio bih da sam, jednostavno, naslijedio 20 ili 25 dobrih fudbalera koji redovno igraju pa da ne moram brinuti i tražiti nove. Ali, nažalost, nisam. Zatekao sam dosta čudnu situaciju. Čini mi se da se ranije nije toliko razmišljalo o budućnosti, u smislu da se napravi baza od 10-ak potencijalnih reprezentativaca koji će uvijek biti spremni staviti se na raspolaganje reprezentaciji. Tako, recimo, rade Francuzi. Imaju više od 40 fudbalera koje redovno prate – kaže Baždarević.

Na pitanje gdje je sve bio i koga je gledao u protekle tri-četiri sedmice, Baždarević je odgovorio:

Ne plašim se

– U Njemačkoj sam gledao sve – Salihovića, Bičakčića, Vrančića, Mujdžu…, u Italiji Pjanića dva puta, Zukanovića, Đurića i Ivana Martića, posjetio Prcića u Francuskoj, gledao nekoliko igrača u Belgiji i Švicarskoj… Pomoćnici su, također, bili u Italiji, a sada idu u Hrvatsku i Austriju… – kaže Meša.

Selektor, ipak, nije bio neke sreće jer mu se za sve ovo vrijeme nije jednom desilo da je došao gledati nekog našeg igrača, a da je on sjedio na klupi.

– Optimizam mi nije ispuhao, ali jesam zabrinut. Nisam lud da ne budem. Nisam očekivao ovu situaciju, da toliko naših fudbalera ne igra. Ako sam imalo normalan, moram se brinuti. No, ne plašim se. U fudbalu se sve brzo mijenja. Važno je da fudbaleri ne gube moral. Nije im lako, ali moraju se boriti za mjesta, a ne klonuti duhom. Oni vrijedno rade, ali jedno je trenirati, a drugo igrati. Selektoru nije svejedno kada mu na okupljanje dođe fudbaler koji ima utakmice u nogama i fudbaler koji ih nema – rekao je naš selektor.

Trošak puta nije velik, a želim argumente za svaki poziv

Nekoliko sedmica putovanja po Evropi ne izgleda nimalo jeftino. Na pitanje koliki će biti trošak putovanja i da li mu je neko iz NSBiH odredio neki limit, sumu koju može potrošiti, selektor je rekao:

– Ne. Rekli su mi – slobodno radi. I neka se to zna. A vjerujte da trošak svega ovoga uopće nije veliki. Čak sam ga bio spreman i sam platiti. Šta mislite gdje spavam? Nisu to hoteli s pet zvjezdica, nego najjeftiniji koje mogu pronaći, a da su pristojni.

Naravno, mogu ja i drugačije. Sjediti s pomoćnicima u kancelariji, uzeti paket programa za 300 eura i na televiziji gledati svaku moguću utakmicu na planeti. Ali, nije to to. Ovako, kada me na konferenciji za novinare pitate što sam pozvao ovoga ili onoga, vjerujte da ću imati svu silu argumenata da to objasnim jer sve što sam vidio imam dokumentirano do u detalje – govori Baždarević.

S utakmice na utakmicu: Od Bazela do BiH

Profesionalan i organiziran, Meša je sam sebi sačinio program putovanja. Tačno zna gdje će biti u narednih sedam dana.

– Danas idem u Švicarsku gledati utakmicu između Bazela i Porta, više za svoju dušu. Onda idem na utakmicu koju igraju Jang bojs i Everton, da gledam Muhameda Bešića, a za vikend planiram gledati susret Frajburga i Hofenhajma. Potom se vraćam u Švicarsku, gdje ću pratiti susret Ciriha i Grashopersa, a onda u Italiji gledam meč između Verone i Rome. Poslije toga eto me u BiH, gdje ću sa svoja tri pomoćnika pratiti četiri utakmice Premijer lige BiH – kaže Baždarević, prenosi Dnevni avaz.

(Reprezentacija.ba)