Mlada fudbalska reprezentacija u posljednjim kvalifikacijama uspjela je pokvariti sav rejting i renome koji su stekli u kvalifikacijama prije toga u kojim su odigrali fantastične utakmice gdje su, između ostalog, Grcima za 16 minuta dali četiri gola, zabili tri gola odličnoj Njemačkoj…

U21 reprezentativci Bosne i Hercegovine za plasman na Euro 2017 u Poljskoj od juna ove godine boriće se sa Engleskom, Norveškom, Švicarskom i Kazastanom. Na prvi pogled izuzetno teška grupa, no upravo se u teškim i čvrstim utakmicama protiv favorizovanih protivnika stvaraju veliki igrači i fudbalski asovi.

Iako selektor Darko Nestorović nema nikakvo internacionalno iskustvo, kao ni osvojene pehare u bilo kojoj kategoriji, niti pretjerano veliko iskustvo vođenja mladih selekcija, vjerujemo da će svojim igračkim iskustvom naći rješenje da od izuzetno dobre selekcije igrača napravi reprezentaciju koja će do kraja kvalifikacija ostati konkurentna za jedno od prve dvije pozicije, te koja će u svakom susretu kvalifikacija pokazati zube, ali i zavidnu timsku organizaciju svim protivnicima.

Engleska je svakako prvi favorit grupe, a vrijednost ove momčadi uistinu je impresivna, te pri najboljoj selekciji igrača koje imaju vrijede gotovo 100 miliona eura. Prve zvijezde ove ekipe su svakako prvotimci Manchester Uniteda Luke Shaw (40 miliona eura) i Tyler Blackett. Calum Chambers je fudbaler kojeg je Arsenal ovog ljeta platio 20 miliona eura, a koji je za prvi tim Topnika ove sezone odigrao čak 18 utakmica i zabio jedan gol. Ward Prowse već ima 11 nastupa za Southampton ove sezone u Premiershipu…

Norvežani, protiv kojih u junu otvaramo kvalifikacije, mogu se pohvaliti Mohamed Elyounoussijem najboljim strijelcem Moldea (prvaka Norveške) koji je u 30 utakmica zabio 13 golova u prošloj sezoni. Martin Oedegard već je sa 15 godina igrao kvalifikacioni meč za “A” selekciju Norveške, a prošlog mjeseca iz Stromsgodseta u svoje redove doveo ga je Real Madrid.

Raspored utakmica:

13. 06. 2015. Norveška-BiH

02. 09. 2015. BiH-Kazahstan

08. 10. 2015. Švajcarska-BiH

12. 11. 2015. BiH-Engleska

25. 03. 2016. Kazahstan-BiH

02. 09. 2016. BiH-Norveška

06. 09. 2016. BiH-Švajcarska

11. 10. 2016. Engleska-BiH

Švicarska, koju smo pobijedili nedavno u kadetskom uzrastu, može se pohvaliti igračima koji većinom dolaze iz domaćih klubova koji trenutno imaju jedne od najboljih europskih akademija, poput Basela, Grasshoppersa, Young Boysa…

I Bosna i Hercegovina ima svoje adute poput Hodžića iz Dinama, Miloševića iz Standard Liegea (čiju proceduru promjene sportskog državljanstva treba završiti pod hitno), Bajića i Sadikovića iz Željezničara, ali i sjajnih juniorskih reprezentativaca koji mogu pomoći U21 timu poput Modića, Gojaka, Radovca, Mihojevića, Prevljaka… U Fudbalskom savezu BiH što prije moraju od UEFA-e dobiti zvanični stav da li će u ovim kvalifikacijama moći igrati i igrači rođeni 1993. godine, kako bi u naš U21 tim uvrstili i izvrsnog Duljevića iz Sarajeva.

Osim igračkog kadra, mladoj reprezetaciji BiH, kao i juniorskoj i kadetskoj, treba omogućiti odigravanje što više utakmica sa protivnicima iz cijele Europe, a ne samo protiv Crne Gore i Makedonije, kako je to praksa u posljednjim godinama. Nestorovićev tim ima već dogovoren susret protiv Sjedinjenih Američkih Država i to će sigurno biti odlična proba pred kvalifikacije iz kojih na Euro 2017 idu direktno prvoplasirani , te najbolji drugoplasirani.

Od mladih Zmajeva i selektora Nestorovića se ne traži čudo, ali se traži da do kraja kvalifikacija ponosno, dostojanstveno i adekvatno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, te da ih do kraja kvalifikacija gledamo kao momčad koja može obezbijediti plasman na završnicu u Poljsku i ući u historiju.

Plasmanom na Euro 2017 mladi Zmajevi sami sebi imaju priliku dokazati da su fudbaleri dostojni europskog nivoa. Mi vjerujemo da jesu!

(Reprezentacija.ba)