Iako ga nije spriječila da nastupi na Svjetskom prvenstvu, povreda ligamenata je omela Nikolu Prcea da pruži svoj maksimum. Gorostasni lijevi bek bio je vidno razočaran, ali vrlo otvoren i iskren neposredno poslije poraza Bosne i Hercegovine od Makedonije 25:22 (13:11).

Loše smo igrali, slično kao i prošlu, samo što smo držali neizvjesnost do samog kraja. Stvarno smo imali šansu, deset minuta prije kraja je bilo nerješeno i imali smo dva igrača više. I onda su nas naše gluposti odvele u poraz. Da smo u toj situaciji nešto pametnije uradili bila bi druga priča. Ne kažem da bi pobijedili, možda čak i ne bi, ali bi sigurno bilo još neizvjesnije u posljednjim trenucima, kaže Nikola Prce za “Balkan Handball”.

Odbrana ponovo solidna, napad problematičan…

Ma napad je ponovo problem, kao i tokom prethodnih utakmica, a i znali smo prije početka šampionata da će tako biti. Trudili smo se da u napadu igramo što pametnije, što duže, izbjegavali smo jurnjavu sa njima. Takva je bila čitava utakmica i sa njihove strane, mi smo slične ekipe. Utakmicu smo izgubili svojom neodgovornošću. Bilo je i izgubljenih lopti, ali nije to bio problem koliko nepromišljenost pojedinaca u ključnim momentima. Dok se to bude dešavalo ne možemo dobiti nikoga, pogotovu ne Makedoniju.

Zašto nisi češće šutirao, bilo je par povoljnih koje nisi iskoristio za udarac?

Već mjesec i po dana sam bez treninga i nemam toliko samopouzdanja. Ja jesam iskusan igrač koji treba da preuzme odgovornost, ali vidim da ne mogu dovoljno da pomognem u ključnim trenucima. Igram koliko mogu, pokušavam, trudim se da igram za ekipu. I pored svega, imali smo danas šanse da dobijemo, stvarno jesmo. Odlučio je interval kada smo imali dva igrača više, deset minuta prije kraja.

Da li misliš da se ekipa previše oslanja na tebe?

Ne mislim da je tako, prvi meč su igrali bez mene i dobili. Uvijek se istakne neki drugi pojedinac, ali, opet, uvijek neki pojedinac i napravi grešku kad se lomi. Kada to svedemo na neki minimum imaćemo šta da tražimo, ovako ne.

Kako proći u eliminacionu fazu?

Moramo odigrati kolektivno 60 minuta, svaki igrač mora da se koncentriše i da se trudi da ne gubi lopte. Čim se jedan popravi u tome, drugi počne da griješi. Dakle, to se mora korigovati.

Da li je ekipa previše potrošena?

Nije, mijenjamo se dosta. Tunis je potrošeniji od nas, sigurno.

(Reprezentacija.ba)