Selektor Safet Sušić najavio je kako će za prijateljski susret protiv Egipta pozvati dva nova reprezentativca, Svena Sušića iz Hajduka i Anela Hadžića iz Sturma. Hadžićeva najava poziva prošla je bez previše komentara javnosti, no kako je Sven Sušić Papetov bratić, najuspješniji fudbaler i selektor BiH svih vremena našao se na meti kritika.

– Za Svena Sušića sam dobio najbolje kritike od relevantnih trenera, a i sam sam se uvjerio u njegove kvalitete. On je pozvan u reprezentaciju zbog potencijala koji posjeduje, a posebno zato što nam treba takav igrač. Nikakvi drugi me kriteriji nisu vodili, posebno ne njegovo prezime. Savjest mi je čista. Tako sam radio i tako ću uvijek raditi. U mom timu nikada neće biti povlaštenih igrača.  – govori Safet Sušić.

Istini za volju da se ne radi o Svenu Sušiću, nego o nekom drugom igraču, koji objektivno posjeduje solidan kvalitet, te vrlo dobro i redovno nastupa za Hajduk i uz to je prošao jednu od najjačih europskih akademija, onu Standardovu iz Liegea, cjelokupna javnost odavno bi priželjkivala njegov poziv u reprezentaciju. Ovako se na Sušića mlađeg gleda sa velikom dozom skepse. Fudbalski stručnjaci koji su ga pratili kažu da će svojim igrama sigurno začepiti usta kritičarima.

Safeta Sušića se proziva i za forsiranje Avdije Vršajevića, pozivanje Adnana Zahirovića…

– Od svih igrača iz mojeg tima jedino poznajem menadžere Senijada Ibričića i Adnana Zahirovića, a oni nisu standardni u reprezentaciji. Avdija Vršajević je koristio reprezentaciji na poziciji desnog beka u odsustvu Mujdže, ali i Vranješa. Brz je i eksplozivan, ali činjenica je da mora poraditi na svom centaršutu. – poručuje Pape.

Javnost ne zna da Safet Sušić prije pozivanja bilo kojeg novog igrača uveliko ispita preko ljudi od povjerenja i njegovu osobenost, sposobnost rada u kolektivu, karakter. Niko se ne poziva preko noći, ali i iz reprezentacije ne ispada nakon jednog lošeg poteza.

– Medijska promovisanja i eksponiranja nikoga neće dovesti u reprezentaciju BiH.Svi igrači trebaju da znaju koji su kriteriji prilikom pozivanja u moj tim. Prvi je da igra dobro i kontinuirano u klubu. Drugi je da nam treba takav tip igrača, a treći je da ima dokumente države Bosne i Hercegovine. – jasan je Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)