Iran će danas od 13 sati protiv Bosne i Hercegovine sa klupe voditi slovenački stručnjak Borut Maček. Kako se rukomet previše i ne prati u Iranu, većina novinara pristiglih iz ove zemlje na Svjetsko prvenstvo, čak i ne zna iz koje zemlje dolazi Maček. Ipak, to ga nije pokolebalo da što bolje spremi iransku reprezentaciju pred takmičenje.

– Pripreme su bile dosta siromašne. Očekivao sam da zbog toga što Iran ide prvi put na svjetsko prvenstvo da ćemo imati veću podršku. U posljednja tri mjeseca savez je promijenio tri predsjednika. Pretposljednji je pokušao uraditi nešto više, ali bezuspješno. Imali smo pripreme sa tri utakmice protiv Italije i jednom protiv lokalnog iranskog kluba. – govori Maček nekadašnji selektor Kuvajta i Bahreina.

– Pred nama je teška grupa. Čak pet trenera iz bivše Jugoslavije vodi ekipe i to će sigurno biti teško, jer se zna da se kod nas igra najbolji rukomet. Mi smo došli bez pritiska kao debitanti, ali ne kao turisti. I Bosanci su debitanti, ali ako usporedite u kojim klubovima igraju naši igrači, a u kojim njihovi, onda je jasno da smo u podređenom položaju. – poručio je Borut Maček.

U reprezentaciji Irana Maček nije jedini trener sa našeg podneblja. Tu je i Milovan Erceg, trener golmana.

(Reprezentacija.ba)