Tehnički sektor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine predvođen direktorom Denijalom Pirićem i koordinatorom svih selekcija Muratom Jahom u proteklom je periodu uradio veliki posao za jačanje svih naših reprezentativnih selekcija. Kroz kampove NFSBIH selektirano je više od hiljadu mladih bh. fudbalera, sve selekcije imaju vrhunske uslove za rad, selektori rade u pozitivnom ambijentu uz iskrenu podršku čelnika krovne kuće bh fudbala…

Razgovarao: Bojan Selesković

– Dvije godine nakon suspenzije uspjeti se plasirati na Svjetsko prvenstvo je uistinu uspjeh kakav se ne pamti u fudbalskoj historiji. Iza tog rezultata stoji puno rada, i jasno je da u Fudbalskom savezu želimo da uspjesi svih naših selekcija budu redovna pojava, a ne povremeni izleti. – govori tehnički direktor NFSBIH Denijal Pirić.

Uvođenje parnih selekcija, izbor novih selektora

– Sukladno tome, na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora NFSBIH koja se održava 30. januara, tehnički sektor predložit će osnivanje tzv. parnih selekcija, odnosno u16, u18 i u20 selekcije, kako bi se kvalitet naših mladih timova još dodatno ojačao. Trenutno imamo situaciju u kojoj igrači između dvije selekcije znaju biti "u vakumu" po godinu dana što loše utiče po uspjehe i kvalitet mladih selekcija. – najavljuje Pirić.

Na pomenutoj sjednici Izvršni odbor NFSBIH birat će i selektore svih selekcija osim A i ženske reprezentacije. 

– Naša želja je da selektori koji vode u17, u19 i u21 selekcije, vode i novoformirane, godinu dana mlađe selekcije. U medijima se spominju mnogi kandidati za selektorske funkcije, ali mi nismo vršili razgovore ni sa kim. Nemamo izbor previše kvalitetnih trenera, ali svakako da podržavamo one koji imaju najbolji uvid u stanje selekcija za koje kandiduju, kao i one sa najboljim reuzltatima. Izuzetno nam je važan i kontinuitet u radu i smatramo da je to temelj za dugoročan uspjeh. Selektorima ćemo u buduće nuditi dvogodišnje ugovore sa njihovim punim angažmanom. – poručuje tehnički direktor NFSBIH.

Više od hiljadu mladih fudbalera selektirano kroz "Otvorena vrata"

Tehnički sektor NFSBIH prošle je godine po prvi put organizirao talent kampove za mlade fudbalere bh. porijekla iz dijaspore.

– Jako nam je drago konstatirati da je više od hiljadu mladih fudbalera prošlo selekciju naših trenera u projektu "Otvorena vrata". Za sada je riječ o regiji Skandinavije, te Njemačke, Švicarske, Francuske, ali i Španije, Italije…U budućnosti planiramo selekciju igrača i organizaciju kampova na prostoru Australije, Kanade i SAD-a. Već možemo reći da smo pronašli izuzetno kvalitetne igrače koji su budućnost Bosne i Hercegovine i koje smo predložili našim selektorima. – govori Denijal Pirić.

– Činjenica je da kod dobrog dijela igrača iz dijaspore postoji jaka dilema da li igrati za zemlju u kojoj žive ili za Bosnu i Hercegovinu. Apelujemo na njihove roditelje da se ne odlučuju tako lako uzimati strana državljanstva, jer nam se onda u mnogome otežava put te djece ka dresu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. – poručuje Pirić.


Murat Jaha sa Elvedinom Begićem i Jasminom Bakovićem

Tanković, Arslanagić, Lazić…

Koordinator svih selekcija Murat Jaha u svojoj fascikli ima profile svih naših potencijalnih reprezentativaca. Tanković, Arslanagić, Salanović, Husić, Milošević se prate i kontaktiraju baš kao što su prvi put u tišini praćeni i kontaktirani Kolašinac, Bičakčić, Begović, Lulić, Mujdža…

– Iako je u medijima bilo mnogo špekulacija vezano za njegovu odluku, mogu potvrditi da će Boban Lazić danas predati zvanično zahtjev FIFA-i o promjeni sportskog državljanstva. Kada je riječ o Muameru Tankoviću sa njegovim ocem sam u svakodnevnom kontaktu. Muamer trenutno traži svoju afirmaciju u dresu Fulhama i u ovom trenutku potreban mu je, kako kaže njegov otac, mir i potpuni fokus na klupske nastupe. U svakom slučaju postoji želja za nastupom u bh. dresu, ali definitivne odluke još uvijek nema. – govori Murat Jaha.

– Moram priznati da još nismo uspostavili pravu komunikaciju sa Dinom Arslanagićem iz Standarda iz Liegea, ali već sutra naš predstavnik će biti u Liegeu i pokušaćemo doći do ovog momka, baš kao i do talentovanog Denija Miloševića koji je u 18. godini debitovao u seniorskom timu Standarda koji je lider belgijskog prvenstva, a koji je izuzetno zainteresovan prema našim informacijama da zaigra za BiH. Očekujemo uskoro susret i sa mladim golmanom Bayerna Raifom Husićem sa kojim smo u redovnom kontaktu, a kojega već čeka na poklon golmanski dres naše reprezentacije. – poručuje Jaha.

– Potvrđujem da ćemo uraditi sve što je u našoj moći i mogućnostima da za Bosnu i Hercegovinu zaigraju najbolji fudbaleri koje imamo na raspolaganju. Svi u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine radimo, živimo i dišemo za jedan cilj – visoki kvalitet bh. fudbala i uspjehe naših reprezentativnih selekcija. – zaključuje Murat Jaha.

(Reprezentacija.ba)