Deni Milošević rođen je 9. marta 1995. godine i jedna je od najvećih nada trenutnog lidera belgijskog prvenstva Stadandarda iz Liegea.

Milošević je debitovao za prvi tim Standarda u susretu belgijske Jupiler lige protiv Oostendea, i sa 18 godina jedan je od najmlađih igrača koji su igrali za ekipu Standarda ove sezone.

 "Bio sam malo nerovozan prije početka utakmice, a poslije kad je sudija svirao početak ta nerovoza je prošla. Očekujem ove sezone da ću nastaviti dobijati šansu u prvom timu“ rekao je za portal Reprezentacija.ba Milošević.

Prvi zvanični nastup za Standard upisao je u okviru Europske lige protiv Elfsborga 12. decembra 2013. godine kada je u igru ušao u  76. minuti.

Ekipu Standarda ove sezone igra fantastično i trenutno je lide belgijske Jupiler Lige sa sedam bodova  prednosti ispred drugoplasiranog Anderlechta. Trener tima iz Liegea je mladi izraelski stručnjak Guy Luzon.

"Imamo mladu ali talentovanu ekipu i mislim da ako ovako nastavimo igrati možemo biti šampioni. Moje pozicija je ofanzivni vezni ali mogu i igrati i po strani. Svi su zadovoljni sa zadnjom utakmicom, a ja sam asitirao za prvi gol. Zahvaljujem se treneru što mi je dao priliku da se pokažem. – kazao je Milošević.

Deni Milošević je sin bivšeg igrača tuzlanske Slobode Cvijana Miloševića, koji trenutno radi kao menadžer u Belgiji. Deni je ubilježio i osam nastupa za U17 selekciju Belgije i postigao tri gola.

Također Denija smo upitali i da li je pratio nastupe naše reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, te ima li želju da zaigra jednog dana za naš nacionalni tim.

 "Naravno da sam pratio susrete  i navijao za Bosnu i Hercegovinu! Nisam još nikakav kontakt imao sa savezom, ali ako me zovnu naravno da ću pozitivno odgovoriti na poziv.“- rekao je za kraj razgovora jedan od najtalentovanijih igrača Standarda i nadamo se budući reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Eric Gerets , Michel Preud’homme, Marc Wilmots, Emile Mpenza, Horst Hrubesch, Sérgio Conceição su samo neke od legendi koje su nastupale za Standard. Vrijedi spomenuti i Edhema Šljivu, legendu FK Sarajeva, koji je osamdesetih godina  uspješno nastupao za ekipu iz Liegea.

Također član prvog tima Standarda je i Dino Arslanagić koji u zadnje vrijeme igra u startnoj postavi na poziciji stopera, dok je školu Standarda prošao i Tino-Sven Sušić koji trenutno igra u splitskom Hajduku.

Akademija Standard Liegea

Kapacitet internata je 250 mjesta, a akademiju sačinjavaju igraci od 6 do 21 godine. Zvanično ime akademije je Robert Louis Dreyfous i jedinstvena je po svom načinu rada u Belgiji, te jedna je od trenutno najproduktivnijih širom Europe.

Pet travnatih terena posjeduju sa malim stadionom od 800 sjedećih mjesta koji koriste za utakmice ekipa ispod 21 godine. Također tu se nalazi i teren sa vještačkom travom koji uglavnom koriste za treninge te koji posjeduje i čitavu infrastrukturu za grijanje terena.Tu  su i četiri zgrade koje se koriste uglavnom za potrebe A i B tima.

Posjeduju i luksuzni hotel sa kapacitetom od 30 soba koji pretežno koriste prvotimci kao smještaj pred važne utakmice.

Pokojni Tomislav Ivić je pravio model igre za ekipe  U 16, U17,  U19 i U21. Od tih godišta kreće intenzivnija taktička priprema pa je u tim kategorijama najviše i intervenisao. Ivić je znao provesti cijeli dan unutar akademije iscrtavajući neke prijedloge za model igre Standarda.

Michel Bruyninckx je još jedno od važnih imena za akademiju. On je dugo vremena proučavao ulogu i ponašanje mozga te nervnog sistema unutar fudbala.

Bruynickx smatra da fudbal nije samo mehaničko izvođenje akcija pohranjenih u podsvijesti nego smatra da igrači trebaju u području svjesnog da drze koncentraciju i stvaranjem novih neuronalnih veza u mozgu na taj nacin, da povećavaju svoju kreativnost.

Drugo važno ime je Jose Riga koji ima dosta sličnosti sa Bruyninckxom i također smatra da percepcija, koncentracija i aktivacija područja svjesnosti utiče na intenzitet i kreativnost igrača.

 

Za kraj jedna fotografija koja najbolje pokazuje na koji način rade u akademiji Standarda sa svojim omladincima.

 

Male lopte unutar mreže koja omogućava da je lopta uvijek blizu tijela kako bi se ostvario maksimalan broj kontakata s loptom. Otvara kukove te potiče rad slabije noge što razvija tehniku sa obje noge igrača.

(Reprezentacija.ba)