Pet dana priprema je iza rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je kao svoju bazu po prvi put izabrala Mostar, i to pred svoju najveću akciju u dosadašnjoj povijesti nacionalnog tima, 24. po redu Svjetsko prvenstvo u Kataru, piše Dnevni list.

I jučer su imali dva treninga, a u ovoj fazi ekipa ponajviše radi na snazi i kondiciji.

– Prezadovoljan sam uvjetima ovdje i domaćinstvom ljudi koji se puno trude da bi nam sve omogućili. I vrijeme nas prati, tako da je uživanje raditi, a odmah je i atmosfera dobra. Osjeti se pozitivna vibracija i u gradu i oko nas, tako da se možemo spremati kako treba, govori izbornik Dragan Marković.

Dosadašnji trening je pokazao da su igrači stigli dosta spremni na pripreme.

– Ugodno sam iznenađen iako prvih dana nisam osjetio da su u velikoj formi, ali kako vrijeme prolazi, sve su bolji i bolji, rekao je Marković.

Ususret okupljanju bh. tim je ostao bez kompletne startne vanjske linije. Desni vanjski Marko Panić zbog operacije skočnog zgloba neće igrati na SP-u, lijevi vanjski Nikola Prce je zbog slične ozljede i dalje upitan, a koliko će zaista moći – znat će se tek na samom startu natjecanja. Srednji vanjski, organizator igre Ivan Karačić, koji je prvenstveno i zadavao najviše brige zbog ozljede prsta na obje ruke, sada trenira punim intenzitetom, ali je iza njega dva mjeseca neigranja rukometa.

– U svakoj utakmici dosad sam bio u neprilici, ispadala su po tri igrača na istoj poziciji, ali smo uvijek nekako uspijevali pronaći rješenje i izlazili kao pobjednici. A ovo što nam se sad dogodilo je bilo baš bolno jer su nam ispala tri nositelja igre. Sad se ipak polako neki od njih vraćaju kroz trening i izgledaju puno bolje, kazao je Marković, prenosi Denvni list.

Nešto lakše ozljede su ranije imali i desni vanjski Kosta Savić te vratar Benjamin Burić koji su ipak ponovno u punom pogonu.

– Mislim da je prava stvar što smo uspjeli angažirati profesora Borku Petrovića, kondicijskog trenera koji mi pomaže i čiji se rad već sad osjeti, tako da nam je to jedan od sretnih čimbenika na startu priprema. Pratila nas je inače sreća dosad u tom smislu. Kao kad sam doveo mog pomoćnika Zuhdiju Korkarića, a koji je “iz naftalina” izvukao igrača koji je nestao s mape i kojeg smo zaboravili, Alena Ovčinu iz Katara, a on u dvije utakmice imao izvrstan procent šuta. Splet je okolnosti da je Petrović prihvatio moj poziv, ostavio svoje obveze u klubu i fakultetu te nam došao pomoći kako bi se igrači što prije oporavili i vratili u tjelesnu spremu da mogu nositi turnirski sustav natjecanja, istaknuo je Marković.

U struci našeg tima smatraju kako je još rano za analizu protivnika u skupini B.
– To je “slatka glazura” kojom ćemo se baviti kasnije. Važna nam je sad naša igra, a imamo svoj sustav, tri obrambene faze, tako da mi je lakše raditi. Uigrani smo, ne trošim puno vremena na neke akcije i zbog toga je puno lakše. Imamo dosta vremena i prerano je još nešto specijalno analizirati protivnike, zaključio je Dragan Marković.

Problem halfa

Ozljeda Marka Panića, koji je značajan kotač u igri našeg tima u obje faze, nosi sa sobom dosta posljedica kad je u pitanju sklapanje početnog tima i rotacija tijekom utakmica.

– Sada sebi pravimo formaciju igre jer imamo puno problema u fazi mijenjanja, odnosno s kojom ćemo ekipom istrčati na teren, a potom koga mijenjati na halfu u obrani jer nam je Panić ispao s te pozicije. On nam je držao pola obrane i mi smo zajedno s Farukom Vražalićem primili jako malo golova na toj strani. Moramo to osigurati, a teško je pronaći pravu zamjenu i ja sad tu malo “lutam” u potrazi za halfom, pojašnjava Marković.

Vjerujem u Mandića

Potencijalna zamjena za Panića je i Igor Mandić kojeg je Marković naknadno uvrstio u tim upravo zbog doprinosa u obrambenom dijelu.

– Mandić je više puta u situacijama kad nije igrao Mirsad Terzić odlično “zakrpio” tu poziciju i bio zlatna rezerva. Jako sam zadovoljan kako trenira i mislim da će uspjeti ispuniti zadatke iako nije ljevak. Ali negdje moramo biti i malo slabiji, kaže Marković.

Želimo pomoći mečom u Čapljini

Ekipa će sutra (nedjelja, 18 sati) igrati prijateljski humanitarni meč u Čapljini s domaćim timom pojačanim čapljinskim internacionalcima među kojima će biti i bivši bh. reprezentativci Ante Kukrika i Nikola Džono.

– Taj dan nam je bio planiran kao slobodan kako bismo se odmorili poslije ovih treninga. Ali, ovdje ulogu igra i ljudska strana gdje želimo sudjelovati u humanitarnoj akciji za momka koji je teško bolestan, želimo biti dio toga i pomoći koliko možemo. Iskoristit ćemo meč kako bismo probali neke svoje stvari, rekao je Marković.

Ulaznica za ovaj meč je 3 marke, a sav prihod je namijenjen za liječenje mladog košarkaša Čapljine, Slavena Miličevića.

Kompletni u Čapljini

Reprezentaciji se jučer priključio ozlijeđeni Nikola Prce kojem slijede terapije, a potom i postupni ulazak u trening, dok bi danas u Mostar trebao doputovati i Faruk Vražalić koji je jučer imao posljednju klupsku obvezu u svom Balingenu koji je u prvenstvenoj utakmici Bundeslige nastupio u gostima protiv aktualnog europskog prvaka Flensburga. Tako će u nedjelju protiv Čapljine A tim BiH biti u kompletnom sastavu, javlja Dnevni list.

(Reprezentacija.ba)