Povoda za intervju s Asmirom Begovićem nema. Niti je zabio gol s centra niti je odbranio četiri penala… Nije uradio ništa osim onoga što uvijek radi, ali ono što uvijek radi – radi odlično. I to je uvijek povod, piše Avaz.ba

Nakon dosta promjenljivog početka sezone, naš reprezentativni čuvar mreže se zahuktao. Brani izvanredno, jedna je od najjačih karika Stouka… ponovo pokazuje lice golmana kakvog bi svako poželio.

Nije bezizlazno

– Trenutno sam veoma zadovoljan. Na početku sezone nije bilo sjajno. Zbog Svjetskog prvenstva sam kasnio sa pripremama, ali sada sam pronašao ritam. U posljednjih petnaestak utakmica branio sam dobro, mada nisam od onih koji se lako zadovoljavaju. Uvijek želim bolje i konstantno se trudim da usavršim svoje znanje – kaže Begović te nastavlja:

– Kada je riječ o Stouku, nije loše, ali trebamo biti malo konstantniji. Iza sebe imamo seriju teških utakmica, protiv Arsenala, Čelzija… a pred nama su nove. Imamo čvrstu ekipu, koja može pobijediti svakoga, ali i izgubiti od svakoga – govori Begović.

Asmir je pratio dešavanja u BiH nakon raskida saradnje sa Safetom Sušićem. Novog selektora Mehmeda Baždarevića, kaže, ne poznaje, ali o njemu je čuo sve najbolje.

– Još se nismo upoznali i ne znam šta mogu reći o njemu, ali vidim da ima rezulate. Očito je da zna posao. Radujem se i optimista sam u vezi s novim početkom s njim. Uvjeren sam da, uz dobar rad, možemo promijeniti situaciju u kojoj se nalazimo. Loša je, ali ne i bezizlazna. Sve dok ima šanse, borit ćemo se. Ako ništa drugo, situacija nam je jednostavnija nego što je bila. Nema mnogo pameti – moramo sve dobiti, a imamo ekipu za to – kaže Begović.

Ozbiljan trener

Nakon izbora novog selektora BiH, naglasak se prebacio na pomoćnike Mehmeda Baždarevića. Naravno, Asmira najviše interesira koga će NSBiH u subotu imenovati za trenera golmana.

Begović ne krije da ima želju i da joj je ime Enver Lugušić, s kojim je Asmir na počecima svoje reprezentativne karijere već sarađivao i koji mu je ostao u lijepom sjećanju.

– Kada sam prvi put došao u reprezentaciju, kada je Ćiro bio selektor, Lugušić je bio trener golmana. Nije mi bilo lako, tek sam se priključio ekipi i sve mi je djelovalo strano, ali je on bio veoma dobar prema meni i pomogao mi je da se snađem. U nekoliko mjeseci koje smo proveli zajedno, uputio me je u dosta toga. Sistem rada mu je kvalitetan i bilo bi mi drago da ponovo radimo zajedno.

Kao golman koji ima želju da konstantno napreduje, ne bih volio da period koji provedem na okupljanju reprezentacije, izgubim na nekvalitetan rad i stagnaciju. Želim ozbiljnog trenera, uz čije iskustvo i znanje mogu nešto naučiti i usavršiti, pa makar to bila i sitnica. A Lugušić je takav. Ako me neko bude pitao za to, njemu ću dati podršku – kaže Begović.
Nastojim biti odličan!

Jedan od zaključaka razgovora s Begovićem je da želi još napredovati. Zanimalo nas je – u čemu? Šta mu se to ne sviđa kod njega?

– Želim napredovati u svemu i biti što bolji u svakom segmentu. Moj zadatak je specifičan i kompleksniji nego što se misli. Prosječan gledalac vidi samo odbrane i greške, ali u pozadini toga krije se mnogo toga što nije uočljivo. Komunikacija sa saigračima, postavljanje u odnosu na zadnju liniju, sposobnosti procjene, učestvovanje u igri… Na te stvari gledalac ne obraća pažnju, ali one su bitne za kvalitet golmana. Ja želim postati golman koji će u svakom segmentu svog posla biti odličan i koji će moći baš sve – kaže Begović.

Zašto ne izlijećem s linije? Želim da je napadač pod pritiskom

Begović je jedan od rijetkih golmana koji su ponikli na engleskom tlu, a koji ne vole istrčavati sa svog gola. Dok se mnogo drugih čuvara mreže u slučajevima kod prekida smatra gospodarima svog kaznenog prostora, Begović uglavnom stoji na liniji. Zašto?

– To je moj način igre. Ne želim po svaku cijenu riskirati i istrčavati s gola. Postoje golmani koji to vole, ali ja želim biti kao Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon). Ako sam siguran u uspješnost istrčavanja, onda ću to uraditi, a ako ne, radije ću protivničkog napadača staviti pod pritisak. Ako ja ne uradim ništa, onda mora on. Neka proba učiniti nešto, neka me pobijedi. Taj pritisak ne prija nijednom napadaču i zato volim situacije jedan na jedan – kaže Begović.

Nova godina u Mančesteru

Novogodišnji praznici čitavom svijetu su idealan povod za nerad i radost, ali ne i fudbalerima u Engleskoj. Ko igra u Premijer ligi, zna da toga nema.

– Te ću večeri biti u hotelu u Mančesteru, jer 1. januara igramo na Old trafordu protiv Junajteda. Supruga i porodica će ostati kod kuće, a ja ću utjehu pronaći u druženju sa prijateljima iz ekipe. Večerat ćemo zajedno i na spavanje. Nema nikakvog slavlja – kaže Begović.

Rad s Piplicom

S Begovićem je tokom Sušuićevog mandata u repreznetaciji radio Tomislav Piplica.

O saradnji s njim, kaže:

– S Piplicom nije bilo loše. U pojedinim segmentima rada mi je koristio, a i dobor smo se slagali, prenosi Avaz.ba