Godina iza nas ostaće upamćena po premijernom historijskom nastupu naše nogometne reprezentacije na prvom velikom takmičenju, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu na kojem su Zmajevi sa ponosom i uspjehom promovisali našu državu uz četiri postignuta gola i tri osvojena boda. 

Osim nastupa na Mundijalu u Brazilu, naša reprezentacija je ove godine odigrala četiri kvalifikacione utakmice za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine, no pomenuti ciklus nije ni sjena prethodnog u kojem smo kao prvoplasirana selekcija ostvarili historijski uspjeh i plasirali se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Kada su u pitanju nastupi Zmajeva, prvi u 2014. godini se desio 5. marta u austrijskom Innsbrucku. BiH je u okviru prijateljskog meča nadigrana od Egipta i poražena sa 2:0.

Poslije utakmice uslijedio je period kritika i razočarenja navijača. Ipak stvari su se popravile početkom zvaničnih priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u okviru čega smo upisali dvije pobjede.

Prva je ostvarena 31. maja u američkom St. Louisu kada su Zmajevi odigrali sjajno i trijumfovali sa 2:1. Edin Džeko je bio dvostruki strijelac za naš nacionalni tim.

Četiri dana kasnije smo u Chicagu pobijedili Meksiko sa minimalnih 1:0. U utakmici koja je po tempu i kvalitetu bila ravna najjačim mečevima na Svjetskom prvenstvu, egzekutor pobjedonosnog gola bio je Izet Hajrović.

Nastup na Mundijalu smo okrunisali sa jednom pobjedom i dva poraza što nažalost nije bilo dovoljno za plasman u naredni krug.

Utakmica odigrana 15. juna na čuvenoj Marakani protiv Argentine će biti upisana zlatnim slovima u historiju bh. fudbala. Tada je naša reprezentacija odigrala svoje prve minute na jednom velikom takmičenju.

Odigrali smo dobar meč, no poraženi smo sa 2:1. Prvi gol na Svjetskom prvenstvu za nas je postigao Vedad Ibišević. Iako poraženi, obzirom na izuzetno dobar nastup u meču koji je bio kvalitetan i jak poput onih u završnici Mundijala, Zmajevi su ušli sa puno optimizma u drugo kolo.

Zatim smo protiv Nigerije poraženi sa 1:0, te je bilo jasno da su šanse za plasmanom u naredni krug izgubljene bez obzira na rezultat posljednjeg kola grupne faze.

U posljednjoj utakmici na Mundijalu smo sa 3:1 slavili pobjedu nad Iranom protiv kojih se prethodno namučila Argentina i Nigerija. Strijelci u pobjedi nad Iranom su bili Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević.

Utisci nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu se nisu dobro ni slegli, a uslijedio je kvalifikacioni ciklus za Europsko prvenstvo.

Prije početka ciklusa ostvarena je pobjeda nad Lihtenštajnom od 3:0 što je trebalo značiti kao dobra uvertira za prvi kvalifikacioni meč protiv Kipra u Zenici.

Očekivala se pobjeda nad Kiprom i sa pravom smo slovili kao veliki favoriti. No, desila se velika senzacija i blamaža po naš tim. Kipar se vratio kući iz Zenice sa punim plijenom, 1:2.

U drugom kolu na gostovanju u Velsu smo odigrali nešto bolje, a meč u Cardiffu je završen bez golova.

Poslije toga smo u Zenici dočekali Belgiju, te također remizirali rezultatom 1:1. Edin Džeko je postigao gol protiv Belgije, a Vedad Ibišević je bio strijelac gola protiv Kipra.

Posljednji meč ove godine je odigran u Izraelu 16. novembra. Domaća selekcija je u potpunosti nadigrala očajne bh. reprezentativce i ostvarila pobjedu od 3:0.

Poraz je rezultirao otkazom Safetu Sušiću sa pozicije selektora Zmajeva. Tako se naša selekcija nakon četiri kola kvalifikacija nalazi na predzadnjem mjestu sa svega dva osvojena boda i minimalnim šansama za plasman na EP u Francuskoj 2016. godine.

Novi selektor Zmajeva je Mehmed Baždarević čiji je debi na klupi reprezentacije zakazan u martu u okviru prijateljskog susreta protiv Austrije.

Postignuto je ukupno 12 golova, a primljeno 13. Omjer pobjeda i poraza je 4:5 uz dva remija.

(Reprezentacija.ba)