Za mene je imenovanje za selektora svoje zemlje velika stvar, ogromna, kaže u opširnom razgovoru za Nezavisne Novine Mehmed Baždarević, legendarni fudbaler sarajevskog Željezničara, te reprezentativac bivše Jugoslavije i prvi kapiten BiH, koji je u subotu izabran za 12. selektora fudbalske selekcije naše zemlje.

Popularni Meša dobio je jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH i u utorak bi trebalo da doputuje u Sarajevo kako bi njegovo imenovanje bilo ozvaničeno.

“U subotu sam imao vrlo uzbudljiv dan. Za neke trenere je najveća želja da vode veliki klub poput Reala, Čelsija, a za mene je da vodim svoju reprezentaciju. Nije bilo lako, jer su u konkurenciji bili veoma kvalitetni kandidati. Ta mi se želja ispunila i presretan sam. Ipak sam u toj sredini napravio svoju karijeru i puno toga lijepog doživio. No, dobio sam jednoglasnu podršku rukovodstva Saveza i sada to povjerenje moram opravdati. Malo ću s prijateljima i porodicom proslaviti ovaj veliki događaj i krenuti s poslom. Trebalo bi da u Sarajevu budem u utorak poslijepodne”, kaže Baždarević na početku razgovora za “Nezavisne Novine”.

Do Vaše debitantske utakmice protiv Andore, 28. marta, ima nešto duže od tri mjeseca. Kako ćete iskoristiti to vrijeme?

BAŽDAREVIĆ: Kao trener volim da razgovaram s igračima i da ih vidim na djelu, i na treningu i na utakmici. I u svojim klubovima kada sam god dovodio igrače vodio sam se tim principima. Veoma mi je važno i mišljenje njihovih trenera. Isto tako, interesuju me svi njihovi problemi i profesionalni i privatni. Uvijek sam tako radio, pa ću i sada u reprezentaciji. Planiram da obiđem što više naših reprezentativaca i pogledam njihove utakmice, ali i razgovaram s njima. Ekipa je kao porodica, a kada je mir u kući, onda sve lakše i bolje funkcioniše. Moramo zajedno učiniti sve da napravimo ono što bi svi u BiH željeli, a to je da bilježimo dobre rezultate.

Situacija u kvalifikacijama za EP 2016. nije nimalo naivna. BiH nakon četiri kola ima svega dva boda. Vjerujete li u plasman na EP?

BAŽDAREVIĆ: Reprezentacija već postoji i ne dolazim u razrušenu ekipu. Prije mene je Safet Sušić dobro radio i igralo se dobro, malo je poljuljano povjerenje i samopouzdanje i na tome ćemo morati raditi. To se vraća dobrim igrama i rezultatima. Mislim da sam u stanju napraviti neke promjene koje će pozitivno uticati na reprezentaciju. Naravno, biće nam potrebna podrška svih oko reprezentacije i ljudi iz Saveza, i medija i navijača, bez toga će biti veoma teško. Mada je i ovako jasno da nas čeka težak posao, ali optimista sam. U fudbalu je sve komplikovano. I da imam devet bodova, a ne dva, moglo bi se desiti da ne odemo na EURO. Nema pravila, ali sam spreman za taj presing i izazov. S velikom energijom ulazim u ovaj posao i uvjeren sam da će igrači biti uz mene. Pokušaćemo vratiti mir u reprezentaciju i vatru na teren.

Jeste li svjesni rizika koji ste preuzeli?

BAŽDAREVIĆ: Znam šta me čeka i u ovu “avanturu” nisam ušao sa bilo kakvim predrasudama i razmišljanjem da će biti lako. Ipak, vjerujem u to da mogu napraviti dobre stvari. Naravno, na rezultat utiče dosta stvari, od forme igrača do zdravstvenog stanja i mnogih drugih stvari. Ipak, svjesno sam preuzeo sav rizik. Mogao sam otići u Alžir, gdje bi to bilo puno lakše. Međutim, za svoju zemlju spreman sam na kocku staviti mnoge stvari. Opet ponavljam, vjerujem da svi zajedno možemo napraviti nešto veliko.

Prva utakmica je kvalifikaciona s Andorom, a tri dana kasnije prijateljska s Austrijom. Da li je to dobro za Vas?

BAŽDAREVIĆ: Sigurno je da je bolje što me na startu čeka lakša utakmica s Andorom. Međutim, za bh. reprezentaciju sada su najvažniji dobri rezultati bez obzira na protivnika. Naravno, lakše ćemo vratiti samopouzdanje protiv Andore, nego da je to neki teži protivnik. No, i sa Andorom su u igri tri boda kao i sa svakom drugom reprezentacijom. Protiv njih ćemo morati biti maksimalno koncentrisani. Čak mislim da je teže spremati se za utakmicu s Andorom, nego sa Belgijom, jer o njima se sve zna, a i motivacija nije problem. Uz to, susrete s, uslovno rečeno, lakšim protivnicima moraš pobijediti, pa je psihički dosta teško. Ipak, smatram da je dobro što ću startovati protiv Andore, a onda imati i prijateljsku s Austrijom kako bih što bolje analizirao trenutnu situaciju u timu.

Koliko ćete kao selektor obratiti pažnju na igrače iz domaće lige?

BAŽDAREVIĆ: Svakako da će oni imati mjesta u reprezentaciji. Smatram da državni tim mora na raspolaganju imati 30 do 35 igrača, koji su u svakom trenutku spremni da uskoče u vatru. Planirao sam da razgovaram sa svim trenerima bh. premijerligaša, kako bih stekao što bolji uvid u igrački potencijal. Premijer ligu BiH sam u posljednjih godinu dana dosta pratio i čini mi se da je kvalitet u usponu. Ostaje taj veliki problem infrastrukture. Kada bismo, na primjer, neki derbi naše lige stavili u kontekst i okruženje koje vlada u nekoj velikoj evropskoj, vidjeli bismo da to nije baš toliko loše. U svakom slučaju, moja želja je da 30-40 odsto igrača reprezentacije dolazi iz domaće lige. U ovom trenutku to je nerealno, ali mislim da ću nekima dati šansu da pokažu šta znaju., zaključio je legendarni Meša Baždarević razgovor za “Nezavisne Novine”.

(Reprezentacija.ba)