Desni bek naše fudbalske reprezentacije i njemačkog Freiburga Mensur Mujdža pred sami kraj 2013. godine se oporavio od povrede i počeo trenirati sa ostatkom ekipe. Trenutno se nalazi sa Freiburgom na pripremama u španjolskom gradu Rota, pred nastavak sezone, a u intervjuu za klupsku internet stranicu govorio je o planovima u tekućoj godini.

Fizioterapuet Uwe Vetter kazao je kako mu je bilo zadovoljstvo raditi sa vama u posljednjih par mjeseci. Jeste li i vi takvog mišljenja prema njemu?

 – Da. Bilo je ugodno raditi sa Vetterom ali želim da se u budućnosti što manje susrećem sa njim, kroz smijeh je kazao Mujdža i dodao: Ako radite sa Uweom onda je to znak da ste povrijeđeni i da ekipa igra bez vas.

U ovoj sezoni ste nastupili u DFB Kupu i odigrali samo dvije ligaške utakmice…

 – To je očito nezadovoljavajuće. Ovakva situacija mi je poznata od prije dvije godine kada sam također imao dužu pauzu zbog frakture metatarzalne kosti. Zatim, mi se desila i ova posljednja povreda kada mi je doktor rekao da moram pauzirati tri do četiri mjeseca. Kada imate učestale povrede teško je ostati smiren. Nikada ne znate kada će se to sve završiti i hoće li se desiti neka nova povreda koja bi vas dodatno udaljila sa terena.

Ipak, sada trenirate punom parom i vraćate se na teren?

 – Tako je, snaga se vratila. Trenirao sam i kod kuće prije praznika i lijep je osjećaj trenirati bez problema. Sada mi je najvažnije da nastavim trenirati sa ekipom i da se vratim u formu kako bih mogao pružati dobre partije, kazao je naš reprezentativac Mensur Mujdža.

Je li priprema za nastavak sezone novi početak za Vas?

 – Ne bih tako rekao. Treba mi možda nekoliko dana kako bi uhvatio pravi ritam, ali to ne predstavlja nikakav novi početak.

Hoteli i trening kampovi u Roti (Španija) su već odavno poznato mjesto za vas. Tu ste već treći put sa ekipom. Kako uporediti situaciju u odnosu na zimsku pauzu 2012. godine, ni tada stanje na tabeli nije bilo zadovoljavajuće za fanove Freiburga?

 – Sada je to sasvim drugačije. U tom periodu nekoliko igrača je napustilo klub, te su došli novi igrači. Također smo dobili i novo trenersko osoblje, te je predstavljalo puno više posla. Sada imamo dobru, uigranu momčad. Povrijeđeni igrači su se oporavili i možemo se maksimalno skoncentrisati na nastavak takmičenja.

Na čemu sada treba raditi? 

– Očito je da smo se popravili u određenim segmentima igre i potrebno je da zadržimo stabilnost. U narednih par dana imamo nekoliko sastanaka sa trenerima gdje ćemo ono što se zahtijeva od nas pokušati prenijeti i na teren. Pripreme u Španiji su dobre za nas, jer imamo sve uvjete da se maksimalno spremimo za nadolazeću borbu za opstanak u društvu najboljih Njemačke.

Osim teške borbe za opstanak sa Freiburgom, ove godine vas očekuje i nastup sa reprezentacijom BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

 – Ja bih da idemo korak, po korak. Prvi cilj je naravno izbjeći ispadanje u drugu ligu i vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Nastup na Mundijalu nema toliko veze sa klubom, ali je jasno je ako budemo odigrali dobro u šampionatu, da će to biti odlična osnova za moje nastupe za reprezentaciju. 

Je li vas povreda udaljila od reprezentacije BiH?

– Ne, propustio sam tri utakmice. Kada sam bio u formi uvijek sam igrao. Stoga, nisam previše zabrinut.

Proveli ste Božić sa porodicom kod kuće. Ima li euforije nakon završenih kvalifikacija i premijernog plasmana na Svjetsko prvenstvo?

 – Moja porodica živi u Hrvatskoj, u Zagrebu. Tako da smo bili udaljeni od bh. gradova gdje je vladala velika euforija. Naravno, svi smo ludo uzbuđeni i ponosni na naše postignuće. Igrati ćemo u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Naravno, Argentina je glavni favorit i neće nam biti lako. Učiniti ćemo sve od sebe da se ne pokažemo u lošem izdanju. Očekivanja naših navijača zasigurno su veća od samog uspjeha u kvalifiakacijama. Želimo se u Brazilu predstaviti na najbolji mogući način.

Zvuči to da bi 2014. godina mogla biti veoma uzbudljiva u tvojoj karijeri?

 – Da, moglo bi biti tako. Prije svega želim da me posluži zdravlje. Ova godina bi mogla biti vrlo uzbudljiva, ali i uspješna, istakao je za kraj Mensur Mujdža.

(Reprezentacija.ba)