Komisija za izbor novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, u sastavu Elvedin Begić, Darko Ljubojević, Ivan Beus, Denijal Pirić i Sead Kajtaz, sutra će Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH (NSBiH) dostaviti spisak s imenima kandidata koji ispunjavaju kriterije za nasljednika Safeta Sušića, prenosi FENA.

Sušić je dobio otkaz na poziciji selektora nogometne reprezentacije BiH zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, nakon čega su čelni ljudi Nogometnog saveza BiH krenuli u potragu za novim trenerom.

U izjavi za Agenciju FENA, član Komisije Denijal Pirić je naglasio da su u proteklom periodu obavljeni razgovori s velikim brojem domaćih i stranih nogometnih stratega, te da će članovi Komisije sutra dostaviti dokumentaciju i rezultate pregovora Izvršnom odboru NSBiH.

“Komisija će sutra donijeti zaključke shodno potrebama i nalozima Izvršnog odbora i prezentirati listu kandidata koji ispunjavaju uvjete za selektorsku poziciju. Izvršni odbor će nakon toga odabrati najboljeg među njima”, rekao je Pirić.

Članovi Komisije su u proteklom periodu razmotrili kandidature i obavili razgovore s renomiranim nogometnim trenerima i bivšim igračkim legendama, među kojima su Robert Prosinečki, Lothar Matthäus, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Faruk Hadžibegić, Felix Magath, Igor Štimac, Giovanni Trapattoni, Šener Bajramović, Enzo Schifo, Sergej Barbarez, Milovan Rajevac, Duško Bajević, Vahid Halilhodžić i drugi.

Bajević i Halilhodžić su među prvima bili kontaktirani, ali obojica su zahvalili na ponudi te odbili da u ovom trenutku preuzmu državni tim BiH. Nakon toga mediji su za Sušićevog nasljednika potencirali Mehmeda Baždarevića, Amara Osima, Blaža Sliškovića, Milovana Rajevca i Faruka Hadžibegića.

Pirić ističe da je Komisija nakon Bajevićevog i Halilhodžićevog odgovora odlučila razgovarati ”licem u lice” s 11 kandidata, odnosno sa Sliškovićem, Baždarevićem, Rajevcom, Barbarezom, Osimom, Hadžibegićem, Okukom, Magathom, Bajramovićem, Glavašom i Štimcem.

“Nakon što smo razgovarali s 11 kandidata, napravili smo analizu svega što je rečeno i sutra ćemo se opredijeliti za imena koja ćemo prezentirati Izvršnom odboru”, zaključio je Pirić.

Pred članovima Komisije nije lagan zadatak da pronađu najboljeg čovjeka za ostatak kvalifikacionog ciklusa za EP u Francuskoj, u kojem je BiH u prva četiri susreta osvojila samo dva od mogućih 12 bodova seniorskoj reprezentaciji BiH potreban je ambiciozan strateg koji bi mogao srediti međuljudske odnose unutar reprezentacije, izvući maksimum iz bh. nogometaša i dovesti državni tim do novog velikog takmičenja.

(Reprezentacija.ba)