Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, objavio je širi spisak igrača za Svjetsko prvenstvo koje će od 15. januara do 1. februara biti održano u Kataru, pišu Nezavisne.com

Na popisu za debitantski nastup bh. tima na velikoj rukometnoj sceni nalaze se 33 imena. Do početka priprema 22. decembra selektor će spisak skratiti na 20 igrača.

Na spisku su: golmani: Nebojša Grahovac (Šatr), Benjamin Burić (Gorenje), Peđa Dejanović (Bidasoa), Petar Jokanović, Damir Efendić (oba Bosna Sarajevo), Adam Savić (Hueska); lijeva krila: Mirko Mikić (Borac M:tel), Alen Ovčina (Al Šamal), Vedran Delić (Bosna S.), Amir Čakić (Bnei Herzelija); lijevi bekovi: Mirsad Terzić (MKB Vesprem), Nikola Prce (Azoti), Duško Čelica (PPD Zagreb), Ivan Milas (Baia Mare), Tarik Vranac (Bosna S.), Nemanja Bezbradica (Borac M:tel), Vladan Lončar (Bosna Visoko), Igor Mandić (Sahel); srednji bekovi: Ivan Karačić (Meškov), Josip Perić (Tatabanja), Boris Bećirović (Mulhos), Stefan Janković (Borac M:tel); desni bekovi: Marko Panić (Šamberi), Kosta Savić (Azoti), Dejan Malinović (Kretej), Elis Memić (Bosna S); desna krila: Faruk Vražalić (Balingen), Petar Bubalo (Hutenberg), Muhamed Zulfić (Bosna S.); pivoti: Muhamed Toromanović (Kretej), Vladimir Vranješ (Pik Seged), Senjamin Burić (Gorenje) i Elmir Građan (Bosna S.).

Okupljanje bi trebalo da bude u Mostaru, gdje će se bh. rukometaši i pripremati u prvoj fazi do 30. decembra. Nakon toga dobiće koji slobodan dan za novogodišnje praznike, a onda 3. ili 4. januara odlaze za Katar, gdje će odigrati tri prijateljske utakmice. Put Azije selektor Marković može povesti 16 igrača, koliko će ih biti i prijavljeno za turnir Svjetskog prvenstva. No, u slučaju povrede ostaje mogućnost da se naknadno može pozvati zamjena.

S obzirom na to da će bh. tim svoju prvu utakmicu u Grupi B igrati 16. januara protiv Irana, igrači će imati sasvim dovoljno vremena da se prilagode na klimatske uslove, ali i upoznaju sa ambijentom i dvoranama u kojima će biti igrano SP. Planirano je da do starta takmičenja budu odigrane dvije kontrolne utakmice sa Katarom i jedna sa Portugalom, što će prema mišljenju selektora Markovića biti dovoljno.

Na širem spisku je nekoliko novih imena poput Petra Jokanovića, golmana sarajevske Bosne, te mladih nada Tarika Vranca, Vladana Lončara, Nemanje Bezbradice, Muhameda Zulfića. To su momci koji do sada nisu zabilježili niti jedan nastup za seniorsku reprezenaciju BiH, pa je teško očekivati da će neko od njih biti među putnicima za Bliski istok. Priliku će jedino, vjerovatno, dobiti Zulfić zbog činjenice da na desnom krilu selektor ima samo Faruka Vražalića i Petra Bubala. Uz to Bubalu sezona u drugoj Bundes ligi traje sve do 28. decembra, tako da je teško očekivati da može ući u užu konkurenciju za SP.

“Deni Velić je odbio poziv zbog privatnih problema, tako da smo u malom problemu na poziciji desnog krila. Bubalu klub stvara probleme, pa ne znamo hoće li ga pustiti ranije, pa će vjerovatno pripreme zajedno sa Vražalićem na toj poziciji početi Zulfić. Ostali igrači zasad su u dobroj formi i zdravi, što je najvažnije. I oni koji su povrijeđeni, poput Ivana Karačića i Marka Panića, trebalo bi da budu fit do starta priprema”, kaže selektor Marković za Nezavisne.com.

S obzirom na to da će pripremni period trajati nešto duže od 20 dana, selektor ne planira previše raditi na fizičkoj spremi igrača. Naravno, biće to neizostavni dio priprema, ali će prioritet biti uigravanje taktičkih varijanti.

“Nemamo previše vremena, tako da ćemo paralelno raditi na fizičkoj spremi i taktici. Ipak, više ćemo se fokusirati na taktiku i pripremu za protivnike koji nas čekaju u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva. Naravno, najviše ćemo se spremati za našeg prvog rivala Iran. Želimo proći grupu i plasirati se u narednu fazu, ali je jasno da nas čeka jako težak posao. Međutim, kao i uvijek optimista sam i nadam se da ćemo biti jedno od prijatnijih iznenađenja u Kataru. Ostvarili smo istorijski rezultat plasmanom na Svjetsko prvenstvo, ali ne želimo biti samo prolaznici”, zaključuje Marković.

Protivnici bh. rukometašima u Grupi B biće Iran (16. januar), Austrija (17. januar), Makedonija (19. januar), Tunis (21. janaur) i Hrvatska (23. januar).

(Reprezentacija.ba)