Bosna i Hercegovina će prvi put u povijesti zaigrati na velikom takmičenju. Izabranici Safeta Sušića igrat će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu koje je izboreno minimalnom pobjedom u posljednjem kolu kvalifikacija u Litvanija. 

"Nakon pobjede u Litvaniji osjetio sam ogromno olakšanje. Željeli smo pod svaku cijenu izbjeći doigravanje iz kojeg smo dvaput zaredom ispali", rekao je selektor Safet Sušić u intervjuu za FIFA-inu stranicu, prenose hrvatski mediji.

"Moja nogometna filozofija je zabiti gol više od suparnika"

Je li reprezentacija BiH dosegla svoj vrhunac?

"Ne znam, ne mogu vam reći koliko daleko možemo. Protiv malih reprezentacija igramo jako dobro, ali dosad nismo pobijedili nijednu veliku", izjavio je Pape i otkrio najveći problem svoje momčadi.

"Imamo desetak odličnih igrača, ali rezerve nisu na istom nivou. Kad smo svi na okupu možemo se boriti sa svima, ali upadamo u probleme ako nam nedostaje jedan ili dva igrača", rekao je Sušić koji preferira napadački nogomet.

"Volim igrati napadački, čuvati loptu i pokušavati zabiti. Moja nogometna filozofija je zabiti gol više od suparnika. Ponekad mi zamjeraju da malo igramo odbranu i primamo golove, ali ne možemo igrati drugačije. Imamo izvanredne napadače i oni su naša snaga. Svjestan sam da nam je to problem protiv jakih reprezentacija."

"Protiv Argentine želim igrati s dvojicom napadača"

BiH u Brazilu igra u grupi F s Argentinom, Iranom i Nigerijom.

"Mogli smo završiti i u težim grupama. Problem je što ćemo igrati protiv Messija na otvaranju. Oni će igrati s nekoliko napadača. Mogu ja zamijeniti svog jednog napadača za braniča, ali neću jer želim igrati i s Edinom Džekom i s Vedadom Ibiševićem. Argentina će završiti prva, a mi ćemo se boriti protiv Nigerije i Irana za drugi krug."

Kome se divi Pape?

"Nemam posebnog uzora, ali postoje mnogi treneri kojima se divim. Prije svega Ivici Osimu koji mi je bio trener u reprezentaciji Jugoslavije. On nikada nije puno pričao igračima, najviše desetak minuta. Pa sam i ja takav. Pogotovo jer znam da vas igrači neće slušati, ako pričate previše", rekao je uz smijeh Sušić.

(Reprezentacija.ba)