Godina na izmaku najsupješnija je u mojoj karijeri, rekao je danas u razgovoru za "Nezavisne" iz svog doma u Engleskoj Asmir Begović, golman Stouka i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Njegove riječi potvrđuju i brojna priznanja, statistički podaci, ali i ankete nekih od najuticajnijih medija na Ostrvu. Između ostalog, nedavno je stručni žiri uglednog engleskog lista "The Guardian" izabrao najboljih 100 fudbalera na svijetu u 2013, a Begović se našao na 96. mjestu. U top 100 iz BiH uvršten je još samo veznjak Rome Miralem Pjanić, koji je na 81. poziciji.

U obrazloženju odluke "The Guardian" navodi da je Begović jedan od najboljih golmana u Engleskoj te jedan od nazaslužnijih što je Stouk Siti još u najelitnijem rangu engleskog fudbala, a kao najveći uspjeh Trebinjca ističe se plasman na Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom BiH.

Također, prema rezultatima istraživanja sportskog portala "Whoscored", Begović je trenutno statistički najbolji golman na Ostrvu, odbranivši u dosadašnjem dijelu sezone 73,4 posto udaraca.

"Priznanja i pokazatelji da sam u vrhu svakako mi prijaju, kao i svakom drugom čovjeku. Ova 2013. definitivno je bila odlična u karijeri. Zadovoljan sam svojim nastupima u ekipi Stouka, naravno i uspjesima sa reprezentacijom BiH, ali i privatno ovo je godina koju ću rado pamtiti. Ne bih imao ništa protiv da i naredna bude barem slična ovoj", kaže Asmir Begović.

NN: Znači li to da su Vam se u ovoj godini ostvarile sve želje?

BEGOVIĆ: Zacrtane ciljeve sam ostvario. Međutim, uvijek ima nešto što se želi, a ipak se ne postigne ili je moglo bolje. Posebno u sportu uvijek treba težiti višem i boljem. Ako ništa drugo, barem ja tako razmišljam, uvijek treba raditi na poboljšanju nekih stvari u igri, odnosno branjenju. U biti zadovoljan sam, a biće prilike i za dodatno dokazivanje, prije svega na Mundijalu u Brazilu.

NN: Uz stalne pohvale Vaših partija u reprezentativnom i klupskom dresu, uporedo Vas povezuju sa prelaskom u mnoge velike klubove. Imate li ponuda od drugih ekipa?

BEGOVIĆ: Da budem iskren, sve te priče koje me povezuju sa nekim drugim klubovima u Engleskoj i ostatku Evrope sam saznao isključivo iz medija. Zaista nisam imao konkretnih ponuda. Sve su to samo nagađanja ili nečije želje za koje je upitno koliko je realno da se realizuju. Taj navodni interes velikana za moje usluge mi prija i laska, ali to ne znači da od toga ima ili da će biti nešto.

NN: Razmišljate li o transferu i da li biste voljeli promijeniti sredinu?

BEGOVIĆ: Moj stav po tom pitanju je jasan. Ja sam golman Stouka i ne mislim ni na šta drugo. Jedino čemu sam posvećen je da svoj posao ovdje u Stouku odradim što je bolje moguće. Jako sam zadovoljan ovdje u klubu, igram, ljudi su super prema meni, atmosfera je odlična i bilo kakve promjene mi zaista nisu u mislima. Nemam problema, a kada je tako, onda nema nikakvog razloga ni da mislim ni o čemu drugom.

NN: Kako ste zadovoljni žrijebom za SP i grupom u kojoj su Argentina, BiH, Nigerija i Iran?

BEGOVIĆ: To je Svjetsko prvenstvo i tamo nema laganih utakmica. Bez obzira na to ko je protivnik, na Mundijalu nema autsajdera, laganih rivala i ekipa koje se mogu potcijeniti. Sa svima će nam trebati 100 posto snage i truda. Svi mečevi za našu ekipu biće derbi i zato se moramo jako dobro pripremiti.

NN: Koliki je domet "zmajeva" na Mundijalu?

BEGOVIĆ: Mi smo samim plasmanom među svjetsku elitu ostvarili veliki podvig. To će za sve nas biti jako veliki doživljaj i idemo na Mundijal da ostavimo što bolji utisak. To su želje, borićemo se da ih ostvarimo ako je to moguće, iako uporedo moramo biti i realni. Plasman u nokaut fazu za nas bi bio senzacionalan uspjeh, jer ipak smo mi debitanti na velikom takmičenju i neće biti nimalo lako. Bitno je da svi budemo zdravi i spremni, a u tom slučaju nikad se ne zna, čuda su moguća.

U Engleskoj je uobičajno da nema pauze u prvenstvu tokom novogodišnjih praznika. Tako će Begović i ovu godinu dočekati radno.

"Da, s obzirom na to da smo gosti, biću vjerovatno u hotelu. To je tako u Engleskoj, to je tradicija, navikao sam se na takav način života i ne predstavlja mi to nikakav problem. Takav je posao i moram ga prihvatiti", istakao je Begović.

Od prije nekoliko mjeseci javnosti u BiH interesantna je priča Nikol Begović. Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova supruga bh. čuvara mreže dobila je državljanstvo BiH, te tako stekla pravo da postane članica reprezentacije BiH u disciplini dresurno jahanje. Nikol će tako najvjerovatnije biti predstavnica BiH na Olimpijskim igrama u Riju 2016, na što je Asmir posebno ponosan.

"Nadamo se da će ta priča o njenom nastupu za BiH na Olimpijskim igrama postati realnost, jer ima još puno vremena do Igara. Za mene kao njenog supruga teško je komentarisati kakav rezultat može ostvariti. Međutim, ipak moram reći da ima velike šanse, potencijal, veoma puno trenira, posvećuje dosta vremena radu sa konjima i mislim da će to donijeti i dobar rezultat", kazao je Begović za Nezavisne novine.

(Reprezentacija.ba)