Golman je juniorskog tima Bajerna, aktuelnog evropskog i svjetskog prvaka u fudbalu, član je mlađih reprezentacija Njemačke, gdje je i rođen, ali će se, prema svemu sudeći, opredijeliti za zemlju svojih korijena – Bosnu i Hercegovinu, piše "Dnevni Avaz".

Raif Husić, rođen 5. februara 1996. godine u Kotbusu, jedan je od najvećih golmanskih talenata ne samo u Njemačkoj već i na Starom kontinentu. Bio je pomalo zatečen, ali i prijatno iznenađen kada smo ga posjetili.

Skrenuo pažnju

Počeo sam se vrlo rano baviti fudbalom i to u sedmoj godini. Igrao sam za jedan lokalni klub gdje sam stanovao u Kotbusu. Kasnije sam, tačnije od 2008. do 2012. branio za Augsburg – počinje nam priču Raif pomalo stidljivo zbog nepoznavanja tečnog bosanskog jezika. 

Braneći za pionire Augsburga, Raif je već tada skrenuo pažnju svojim odbranama pa je sa 14 godina pozvan za njemačku reprezentaciju. Branio je za mlađe selekcije, počevši od starijih pionira, da bi sada bio član U-19 juniorskog tima.

– Negdje u ljeto prošle godine ponuđeno mi je da pređem u Bajern. Naravno, nisam se nijedne sekunde dvoumio. Kakav je klub i kako je organiziran, mislim da ne treba puno pričati o tome.

U posljednje vrijeme treniram često i s prvom ekipom Bajerna i Manuelom Nojerom (Neuer), prvim golmanom svijeta, od kojeg se ima šta naučiti – ističe Husić koji je bio u društvu oca Rasima.

Raif prati sva dešavanja oko "Zmajeva".

– Gledao sam sve utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i radovao se svakoj pobjedi Edina Džeke, Vedada Ibiševića, Miralema Pjanića….

Jaki smo i vjerujem da možemo proći u drugi krug na Mundijalu,  jer imamo izuzetno dobrih igrača kao i sjajnog čuvara mreže Asmira Begovića. Bio bi to veliki uspjeh za našu državu – dječački iskreno govori Husić, u čijoj sobi u Bajernovom internatu velika zastava Bosne i Hercegovine visi na zidu.

Brojne prepreke

Raif zajedno s ocem Rasimom i majkom Loret dolazi u BiH bar dva puta godišnje, tačnije u Donju Dobošnicu kod Tuzle, odakle mu je i otac. Kada smo mu postavili pitanje da li bi možda u budućnosti  branio boje Bosne i Hercegovine, odgovorio je:

– Ukoliko bi se to desilo, morao bih dobro razmisliti i izvagati zbog raznoraznih prepreka. Ipak, na kraju bih vjerovatno rekao da.

Izdavanje pasoša u završnoj fazi

Nogometni savez BiH već je poduzeo korake kako bi Husić uskoro mogao postati bh. reprezentativac.

– Procedura izdavanja pasoša je u završnoj fazi. Nakon što bude gotova, preuzet ćemo stvar i obaviti ostatak formalnosti – kaže Denijal Pirić, tehnički direktor NSBiH.