Jučer se u domaćim medijima, čak i onim državnim, pojavila informacija kako će Bosna i Hercegovina u kvalifikacijama za Euro 2016 biti nositelj u grupama.

Nažalost, ta informacija nije tačna, obzirom da je UEFA objavila kako će krajem januara donijeti odluku o rasporedu reprezentacija u jakosnim grupama.

To znači da će krovna kuća europskog fudbala, barem prema sadašnjim najavama, iskoristiti jaunarsku rang listu europskih reprezentacija i prema njoj odrediti jakosne skupine. 

Bosna i Hercegovina trenutno je 12. na listi europskih reprezentacija što nas svrstava u drugu jakosnu skupinu. Šanse da do sljedeće UEFA-ine rang liste "uskočimo" u najboljih devet reprezentacija koliko će ih biti nosiocima su uistinu minimalne. 

Realno je očekivati da se Zmajevi nađu u drugoj jakosnoj skupini što bi svakako bio veliki uspjeh, ali i realna šansa za plasman na Euro 2016, na koji će se direktno plasirati i drugoplasirane ekipe iz svake grupe.

Podsjećamo Euro 2016 donosi mnoge novosti poput povećanja broja učesnika na 24 selekcije, igranja kvalifikacionih utakmica svim danima u sedmici osim ponedjeljka, debitantskog nastupa za Gibraltar u kvalifikacijama, isključivog kompjuterskog određivanja rasporeda kvalifikacija…

No, za definitivnu potvrdu jakosnih skupina sačekajmo kraj januara i zvaničnu UEFA-inu informaciju koja nas je do sada znala nerijetko iznenaditi.

(Reprezentacija.ba)