Godina iza nas je najuspješnija za našu fudbalsku reprezentaciju jer su Zmajevi po prvi put od osnivanja uspjeli izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Ove, 2013. godine smo odigrali ukupno devet mečeva, a upisali smo šest pobjeda i tri poraza.

Slovenija – BiH 0:3 (Prijateljska)

Prvi meč ove godine odigrali smo početkom februara protiv selekcije Slovenije. Bio je to pripremni susret za Zmajeve uoči nastavka kvalifikacija za plasman na SP. Utakmica je odigrana na stadionu Stožice u Ljubljani, a BiH je trijumfovala rezultatom 0:3. 

Jedna odlična partija naših igrača došla je kao sjajna uvertira pred veoma važan kvalifikacioni susret u Zenici protiv Grčke. Strijelci u Ljubljani su bili Ibišević, Pjanić i Svraka.

BiH – Grčka 3:1 (Kvalifikacije)

Nakon toga je uslijedio dugo očekivani meč protiv Grčke na stadionu "Bilino polje". U jednoj odličnoj fudbalskoj atmosferi, BiH je odigrala zrelo, disciplinovano i tvrdim Grcima uspjela utrpati tri komada. Pobjeda Zmajeva od 3:1 nad selekcijom Grčke je bio ključni trenutak u našoj kvalifikacionoj grupi.

Edin Džeko je dva puta matirao Karnezisa, dok je jedan gol postigao Vedad Ibišević. Sa druge strane gol za Grke postigao je Samaras pred sami kraj susreta.

Latvija – BiH 0:5 (Kvalifikacije)

Odlične partije Zmajeva nastavile su se i u Rigi, kada smo 7. juna gostovali kod Latvije. Petarda protiv Latvije je bila novo upozorenje ostalim selekcijama, da pripadamo "europskom vrhu", kao i to da izabranici Safeta Sušića igraju veoma atraktivno, sa odličnim ofanzvnim kvalitetama.

U pobjedi od 0:5 nad Latvijom u strijelce se upisalo pet različitih igrača. Svoj prvijenac u reprezentaciji je postigao Senad Lulić, zatim je mrežu zatresao Vedad Ibišević. U 63. minuti je bljesnula Medunjaninova ljevica sa oko 30 metara udaljenosti od gola, a potom su po jedan gol postigli Pjanić i Džeko.

BiH – SAD 3:4 (Prijateljska)

Sredinom augusta Zmajevi su odigrali prijateljski susret protiv SAD-a na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Selekcija SAD-a je na kraju slavila pobjedu od 3:4. Iako smo poveli sa 2:0 golovima Džeke i Ibiševića, u drugom poluvremenu koštao nas je veliki broj izmjena pa su Amerikanci preko Johnsona i te večeri odlično raspoloženog Altidorea (hettrik) u potpunosti preokrenuli rezultat u svoju korist, 2:4.

U 90. minuti meča Džeko je svojim drugim golom na utakmici uspio ublažiti poraz i postaviti konačnih 3:4.

BiH – Slovačka 0:1 (Kvalifikacije)

U septembru smo ugostili Slovake u Zenici. Neugodna slovačka ekipa nam je priredila iznenađenje i nanijela nam prvi i jedini poraz u kvalifikacijama. Stanislav Sestak je matirao Begovića za pobjedu Slovačke od 0:1. Meč koji je donekle, poljuljao samopouzdanje našim momcima. Ipak, poraz iz kojeg smo uspjeli izvući lekcije.

Slovačka – BiH 1:2 (Kvalifikacije)

Svega četiri dana kasnije uslijedio je revanš susret u Zilini. Zmajevi su bili svjesni da su kvalitetniji protivnik i da se sa pravim pristupom na terenu Slovaci mogu pobjediti. Stvari su krenule loše po nas kada je Hamsik u 42. minuti doveo Slovake u vodstvo od 1:0.  Drugo poluvrijeme donijelo nam je nezapamćene trenutke slavlja i radosti. Ermin Bičakčić je postigao svoj prvi gol u reprezentaciji za poravnanje rezultata. A onda je rezervista Izet Hajrović u svom drugom nastupu za nacionalni tim BiH po svome ulasku i igru, primio loptu i topovski raspalio po golu. Mucha je bio apsolutno nemoćan, fantastičan debitantski gol Hajrovića za preokret i pobjedu Zmajeva. Mreža se tresla jako dugo, kao i tribine na stadionu od erupcije oduševljenja bh. navijača.

BiH – Lihtenštajn 4:1 (Kvalifikacije)

Nakon pobjede nad Slovačkom preostale su još dvije kvalifikacione utakmice. Računica je bila jasna, pobjede protiv Lihtenštajna i Litvanije osiguravale su nam prvo mjesto i to je bio naš jedini cilj. Grci su nam bili za petama.

Autsajder Lihtenštajn u grotlu "Bilinog polja" nije imao nikakve šanse. Edin Džeko (2 gola), Vedad Ibišević i Zvjezdan Misimović svojim golovima su donijeli novu pobjedu i misli su već bile usmjerene ka Litvaniji.

Litvanija – BiH 0:1 (Kvalifikacije)

Posljednji meč kvalifikacija od historijske važnosti po BiH. Pobjeda nad Litvanijom značila je direktan plasman na Mundijal. Litvanci iako su već davno ispali iz utrke su dali sve od sebe kako bi nam zagorčali živote. No, Zmajevi su igrali hrabro, borbeno, strpljivo. U 68. minuti uslijedio je momenat koji će nam vječno ostati urezan u sjećanju. Vedad Ibišević je poslao loptu u mrežu Litvanaca, bio je to pobjedonosni gol koji nam je obezbijedio plasman na Mundijal. Uslijedilo je zasluženo, veliko slavlje Bosanaca i Hercegovaca.

Argentina – BiH 2:0 (Prijateljska)

Prijateljski susret protiv Argentine bio je dogovoren prije nego smo osigurali status učesnika SP-a. Safet Sušić u St. Louisu nije mogao računati na kompletan kadar, što su favorizovani Gaučosi znali iskoristiti i porazili nas sa 2:0. Poraz mogao biti i mnogo veći, no ipak se radilo prijateljskom susretu. 

Voljom žrijeba je kasnije odlučeno da upravo protiv Argentine započnemo svoje prvo učešće na Mundijalu.

U ovih 9 odigranih mečeva postilgi smo 21 gol, a primili 10 golova.

(Reprezentacija.ba)