Safet Sušić će u ponedjeljak, 3. novembra, objaviti spisak pozvanih igrača na koje računa u kvalifikacionom meču protiv Izraela.

Većina igrača koji su prošlog mjeseca pozvani za Vels i Belgiju već je dobila poziv za meč u Haifi 16. novembra, dok će pozivi onima koji su još uvijek upitni zbog povreda, ali i eventualno novim igračima, biti poslani prekosutra ujutro.

Za razliku od utakmica protiv Velsa i Belgije Safet Sušić definitivno neće moći računati na povrijeđenog Vedada Ibiševića, a upitno je još da li će spremni biti Sejad Salihović, Josip Kvesić i Tino Sven Sušić.

Ukoliko ni Salihović ni Kvesić ne budu konkurisali za Izrael, Sušić će morati tražiti neko novo rješenje za lijevu stranu, obzirom da je tu jedini igrač koji može solidno adekvatno igrati na lijevom beku Senad Lulić. I Emir Spahić je nekada znao igrati na bočnoj poziciji, no na stoperu je daleko korisniji. Zamjena Vedada Ibiševića je problematična, jer se u ovom trenutku nijedan od naših centarfora u Europi svojom minutažom ili golovima ne nameće kao adekvatno rješenje.

Gledajući na trend da većina svjetskih reprezentacija igra praktično bez klasičnog centarfora, nećemo se izenaditi da Ibišević i ne dobije zamjenu na spisku u ponedjeljak, posebno zato što je pred nama samo jedna kvalifikaciona utakmica. Ipak, ukoliko neko od mlađih centarfora u jačim ligama zasija ovog vikenda poput Đurića u Ceseni ili Hadžića u Zaragozi, moguće je da Pape u reprezentaciju uvrsti još jednog klasičnog napadača.

Očekivani spisak za Izrael:

golmani: Asmir Begović, Jasmin Fejzić, Ratko Dujković,
odbrana:  Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Emir Spahić, Avdija Vršajević, Josip Kvesić, Ognjen Vranješ, Mensur Mujdža
vezni red: Sejad Salihović, Gojko Cimirot, Haris Medunjanin, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Izet Hajrović, Goran Zakarić, Sanjin Prcić, Anel Hadžić, Tino Sven Sušić, Muhamed Bešić,
napad: Edin Džeko i Edin Višća.

(Reprezentacija.ba)