Ozren Selesković prvi je trener Jusufa Nurkića, kod kojeg je sadaÅ¡nji NBA koÅ¡arkaÅ¡ prije osam – devet godina savadavao koÅ¡arkaÅ¡ku abedecu, piÅ¡e “Avazov Sport”.

Ozren Selesković, sin prvog diplomiranog DIF-ovca u historiji BiH rahmetli prof. Saliha Seleskovića Seleta, trenutno radi kao trener u Å¡koli koÅ¡arke i klubu “ABC – Basket”, koje je i osnovao. Nurkića je ovaj koÅ¡arkaÅ¡ki lisac nauÄio osnove koÅ¡arke i jedan je od najzaslužnijih Å¡to se Nurkić posvetio ovom sportu:

– ÄŒuli smo Enes TrnovÄević i ja da ima jedan mali u Svojatu koji je dosta visok. To je nama bio signal da provjerimo informacije. Kada smo ga upoznali imao je 12 godina i bio je visok 172 centimetra. Nije bio mnogo viÅ¡i od svojih vrÅ¡njaka, ali je bio najviÅ¡i. Kad smo ga vidjeli, procijenili smo da vrijedi raditi sa njim i da ima “materijala” da postane dobar koÅ¡arkaÅ¡ – priÄa 53- godiÅ¡nji Ozren Selesković za “Avazov Sport”.

Gdje ste trenirali?

– Dolazio sam u BaÅ¡igovce Äetiri puta sedmiÄno, u Å¡kolu gdje je iÅ¡ao Nurkić. Prvo smo dobili dozvolu direktora Å¡kole i profesora tjelesnog odgoja da treniramo. PoÅ¡to nisam imao auto, snalazio sam se za prijevoz, a znao sam ići na trening i policijskim autom, poÅ¡to je Jusufov otac Hariz policajac, pa kad mu je bilo usput, povede me na trening. Tada sam vidio veliku želju svih njih, Jusufa i njegovih roditelja, da njihov sin trenira koÅ¡arku. Zato sam u taj projekat krenuo svim srcem.

Kako su izgledali Nurkićevi prvi koraci?

– Bio je totalni poÄetnik, jedino Å¡to je znao o koÅ¡arci nauÄio je na Äasovima tjelesnog odgoja. Ali, bio je vrijedan i disciplinovan, sluÅ¡ao moje savjete. Najbitniji su prvi koÅ¡arkaÅ¡ki koraci, da mladi igraÄ pravilno nauÄi abecedu. Nikada nisam zagalamio na njega, kao Å¡to mnogi treneri rade, jer nisam imao potrebe. U kontinuitetu sam sa njim radio 16 mjeseci, s tim da sam ga trenirao i dva puta tokom ljeta.

Ozren Selesković nam je opisao svoju karijeru. Igrao je košarku uSlobodi i došao do prvog tima i to kad je ušla u prvu ligu.

– Povrijedio sam se u nekoj nebitnoj utakmici i morao zavrÅ¡iti karijeru. Bio sam potom 13 godina sudija, doÅ¡ao do Druge lige Juogslavije, a trenerskim se poslom bavim već 22 godine. Kad je Sloboda bila prvak BiH, bio sam pomoćni trener Željana Pilavdžića, te pokojnog Dražena PeÅ¡ića. Radio sam i kao prvi trener Jedinstva u WABA ligi, zatim u BrÄkom, Bihaću i Rumuniji. Prije pet godina sam osnovao Å¡kolu ABC Basket, koja je sada klub.

Da li vas je iznenadio njegov meteorski uspon?

– Nije me to iznenadilo jer je Nurkić deÄko snažnog karaktera. Imao je svoj cilj i znao je u svkaom trenutku Å¡ta hoće, iako, iskreno, ni on sam nije oÄekivao ovako brz uspon. Svi u njegovoj blizini smo vjerovali da od njega može postati vrhunski koÅ¡arkaÅ¡. Sa TrnovÄićem sam Äesto razgovarao u vezi napretka njegove karijere i vjerovali smo da može uspjeti.

Jeste li se Äuli sa njim otkad je u Denveru?

– Jesam, nedavno mi je baÅ¡ poslao poruku:”Treneru, ako izdržim ove treninge, biću zvijer na terenu”. Samo sam na to odgovorio: “SjećaÅ¡ li se da sam ti govorio, ono Å¡to te ne ubije, može te samo ojaÄati”. Stalno sam mu govorio da mora naporno trenirati.

Sigurno ste zadovoljni njegovim igrama u pripremnom periodu?

– Naravno da jesam, već do sada je pokazao da nije sluÄajno doÅ¡ao u NBA ligu. Ima on potencijal za tu ligu, to je sigurno. Mora biti spreman, da ne posustane ako odigra jednu, dvije loÅ¡e utakmice. To je normalno za 20-godiÅ¡njeg koÅ¡arkaÅ¡a. Bitno je da se ne razoÄara. Sigurno je da tamo ima uslove i dobre trenere za napredak. U NBA ligi te niko ne mazi, niti gleda da li imaÅ¡ 20 ili 32 godine. Samo da ga zaobiÄ‘u povrede.

Gdje su njegove granice?

– TeÅ¡ko je reći, mislim da može imati jako uspjeÅ¡nu NBA karijeru. IgraÄ sa tom masom i eksplozivnošću rijetko se viÄ‘a u Americi. On ima dosta dobru tehniku za visokog igraÄa, a najvažnije je da ima prostora za napredak. Kada smo radili u juniorskoj reprezentaciji kod tadaÅ¡njeg selektora Nenada Markovića, prije tri godine, doÅ¡ao je na trening NBA skaut Denvera, pa nas je interesovalo nejgovo miÅ¡ljenje o Nurkiću. On nam je rekao da takvog potencijala nema ni u NBA ligi, bilo da se radi o bijelom ili crnom igraÄu sa takvim predispozicijama.

Kako ste vidjeli sukob na relaciji KSBIH – Nurkić?

– U principu se radilo o velikom nesporazumu.Kad se glave ohlade, Savez i Jusuf jednostavno moraju sjesti i razgovarati. To je u interesu bh. koÅ¡arke i reprezentacije, ali i Nurkićevom. Bez obzira na njegovu karijeru, za mene su primjeri pravog igraÄa Nowitzki i Parker, koji su zvijezde u svojim ekipama, ali uvijek kada su u prilici igraju za svoje reprezentacije.

U vašoj školi trenira i Jusufov brat Kenan?

– Njemu je tek sedam godina, ali ima visionu od 150 cm i broj cipele 42. Radi se o djetetu, koje pokazuje da se na njega može raÄunati. Da bi doÅ¡ao na trening otac Hariz mora ga u jednom smjeru voziti svaki dan po 14 kilometara. Nedavno mi je Hariz u Å¡ali rekao “Odveo si mi jednog sina, sad hoćeÅ¡ i drugog.”

Sportski direktor Cedevite Matej Mamić nedavno je dolazio u Živinice.

– ObiÅ¡ao je naÅ¡e punktove, a imamo ih tri, u Banovićima, Živinicama i Tuzli. Na najboljem putu smo da napravimo saradnju sa ovim klubom. Cedevita želi podržati naÅ¡ projekat, želi regrutovati naÅ¡e mlade koÅ¡arkaÅ¡e. Iz ovog dijela BiH su ponikli mnogi odliÄni koÅ¡arkaÅ¡i poput Hukića, MrÅ¡ića, PaÅ¡Äanovića, Delića, Omića…

Kakva je po vama budućnost bh. košarke?

– U reprezentativnim selekcijama sam Äetiri godine i mogu vam reći da je svijetla. Pogledajte koga sve imamo u mlaÄ‘im selekcijama, od Džanana Muse, koji je iako godinu mlaÄ‘i od ekipe bio najbolji strijelac Europskog prvenstva za kadete. Bio sam tamo kao pomoćnik Emiru Halimiću i bez imalo preuveliÄavanja kažem da je zaslužio da bude u najboljoj petorci prvenstva. Tu su i Amar Gegić, Nedim Äedović, Nedim Buza, Adin Vrabac… Posebno mi je drago Å¡to sam uÄestvovao u formiranju baze ovih koÅ¡arkaÅ¡a, radeći u mlaÄ‘im selekcijama. TakoÄ‘er, treba odati priznanje i Harunu Mahmutoviću koji je pronaÅ¡ao sredstva da bi naÅ¡i koÅ¡arkaÅ¡i imali sve usloev za rad tokom ljeta. – rekao je Ozren Selesković za “Avazov Sport”.

(Reprezentacija.ba)