Iako naša nogometna reprezentacija nije ostvarila neke značajnije uspjehe na svjetskoj smotri i ne spada u red svjetskih nogometnih velesila, podrška navijača nikada nije izostala.

Zmajevi iza sebe imaju vjernu i brojnu podršku navijača na domaćim, ali i na gostujućim utakmicama čime se mogu pohvaliti samo rijetke selekcije.

Može se reći da smo jedinstveni po tom pitanju. Obzirom da smo realtivno mala zemlja naši reprezentativci u bilo kojem kraju svijeta igrali imali su odličnu podršku sa tribina.

Često se dešava da naši navijači na gostovanjima navijanjem nadjačaju znatno brojniju domaću publiku, a na dan utakmice totalno okupiraju grad u kojem se igra utakmica. Tako se stvori osjećaj kao da smo u srcu Bosne i Hercegovine, a ne nekada i hiljadama kilometara daleko od naše zemlje.

Takva praksa se nastavila i u aktuelnom kvalifikacionom ciklusu za plasman na Europsko prvenstvo u okviru čega smo do sada odigrali tri susreta.

navijaci

Nakon blamaže u prvoj utakmici protiv Kipra navijači su opravdano bili razočarani izvedbom reprezentativaca.

Ipak, u sljedeća dva meča protiv Velsa i Belgije naši Zmajevi su se maksimalnim zalaganjem i borbenošću iskupili, te se tako dijelom narušena atmosfera poboljšala.

Upravo je zalaganje, borbenost i “ostavljanje srca” na terenu ono što navijači jedino traže od igrača.

Posebno vrijedi istaći atmosferu u posljednjem meču protiv Belgije kada su naši navijači zajedno sa navijačima selekcije Belgije na tribinama stadiona”Bilino Polje” razmijenjivali šalove, zastave i ostale navijačke rekvizite.

Bila je to slika koja je obišla svijet, a što je također prava rijetkost u današnjem nogometu.

Osim toga, nakon utakmice u Velsu igrači su predvođeni kapitenom Edinom Džekom došli pozdraviti bh. navijače koji su došli u Cardiff podržati svoju reprezentaciju. Navijači su odgovorili aplauzom i skandiranjem imena naših igrača.

Jasno je da samo zajedničkim snagama možemo ostvariti željene uspjehe. Plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo, a sada je red da izađemo na smotru najboljih europskih selekcija.

Zajedno do plasmana na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

(Reprezentacija.ba)

(Reprezentacija.ba)