Naša reprezentacija već dva dana se priprema za kvalifikacione utakmice protiv Velsa i Belgije. Selektor Safet Sušić zadovoljan je stanjem u ekipi.

– Dojam o ekipi je dobar. Momci su jučer ozbiljno radili jučer, kao što će raditi i danas. Imamo puno problema sa povredama, ali mislim da možemo sastaviti dobru ekipu za Vels koja će, ubijeđen sam, biti sposobna pobijediti u Kardifu. – najavljuje Safet Sušić.

Emir Spahić sinoć je napustio pripreme reprezentacije.

– Emir je sinoć došao kod mene i razgovarali smo pola sata. Istina je da je došao sa povredom leđa i istina je da ga je naš doktor pregledao, kao i da je istina da su ljudi iz Leverkuzena tražili da ne dolazi na okupljanje i svakako ne igra utakmicu. Kako je on često znao i povrijeđen igrati za reprezentaciju, mislio sam da će i ovaj put biti tako, ali izgleda da se radi o ozbiljnijoj povredi nego smo očekivali. Na Spahića najvjerovatnije nećemo računati na utakmicu protiv Velsa. Vidim da je razočaran i neraspoložen što neće igrati jer je imao veliku želju. Imam četiri igrača koja mogu igrati na mjestu stopera Šunjića, Vranješ, Hadžić, ali i u krajnjem slučaju i Bešić. Nisam još odlučio. – smatra Pape.

Kakvi su protivnici Vels i Belgija?

– Druga me utakmica za sada ne zanima. Gledao sam Vels, jedina prednost njihova u odnosu na nas je što igraju na domaćem terenu. Bale je vrhunski igrač i puno im znači obzirom da je recimo sam praktično riješio utakmicu protiv Andore. Imaćemo problema da ga zaustavimo, ali i oni će imati problema da zaustave naše igrače. Optimista sam bez obzira na sve probleme. Sastavićemo dobru ekipu gore, te iako je fudbal nekada čudna i nepredvidiva igra, vjerujem da možemo pobijediti. – otkriva Safet Sušić.

Više ćemo se uzdati u naš napad, nego li u odbranu?

– Mi ćemo igrati gore sa Džekom i Ibiševićem, no ne treba biti naivan i previše se otvoriti, ostaviti prostora recimo Baleu koji je jedan od najbržih igrača i može vam napraviti velike probleme ako mu date priliku za to. Ne smijemo ga pustiti da se razigra po svaku cijenu, ali on neće imati svog fiksnog čuvara na terenu obzirom da igra i lijevo i desno i u sredini. Možda bi Bešić mogao igrati flastera na Baleu, no onda gubimo u situacijama kada mi imamo loptu. Naši igrači će morati odmah kretati na njega gdje god da primi loptu na terenu, no opet kažem mislim da će oni imati puno više problema da zaustave naše igrače, nego li mi njihove. – najavljuje naš selektor.

Obzirom na probleme na lijevoj strani, hoće li možda Josip Kvesić debitovati?

– Ne vjerujem da će biti nekih debitanata u sastavu, jer u ovakvoj utakmici staviti nekoga da igra prvi put, samo mu možemo napraviti kontrauslugu. – otkriva Pape.

(Reprezentacija.ba)