U istorijskoj utakmici za bh. rukomet, koja će bez obzira na njen ishod ući u anale našeg sporta jer će ona ujedno biti prvi dosad odigrani meč našeg državnog tima na najjačoj svjetskoj smotri, rukometna reprezentacija BiH će u debiju na SP-u u Kataru 2015. igrati sa Iranom, selekcijom koja spada u red jedne od najvećih nepoznanica SP-a, piše “Oslobođenje”.

Podsjetimo, grupu B u kojoj se nalaze puleni selektora BiH Dragana Markovića sačinjavaju još i selekcije Hrvatske, Makedonije, Austrije i Tunisa.

Respektabilni rivali

“Naša reprezentacija kreće 15. januara iz Sarajeva na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Prvi meč igraćemo sa Iranom, koji je na rasporedu 16. januara. Dan poslije odmjerićemo snage sa reprezentacijom Austrije”, izjavio je generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić, dodavši da potom slijedi 24 časa pauze, a zatim…

“Nakon dana odmora slijedi na utakmica trećeg kola, 19. januara, u kojoj se sastajemo sa Makedonijom. Duel sa selekcijom Tunisa je 21. januara, a susret sa Hrvatskom 23. januara. Nije loše to što ćemo u posljednjem meču grupne faze igrati sa favoritom grupe Hrvatskom”, rekao je Karačić, koji ostaje optimista kada je riječ o premijernom nastupu zmajeva na SP-u.

“Vjerujem da možemo izboriti osminu finala. Naši najbolji rukometaši su nosioci igre u svojim timovima. Nije tu riječ samo o Nikoli Prci, koji ovih dana dobro igra na međunarodnom turniru u Doboju. On zaista nije i jedini koji je u dobroj formi, već su tu i Ivan Karačić, Muhamed Toromanović, Dejan Malinović, Vladimir Vranješ, Duško Čelica, braća Senjamin i Benjamin Burić, koji isto tako pružaju zapažene partije u svojim ekipama. Najvažnije je da svi budu zdravi na SP-u. Mi ćemo dati maksimum da obezbijedimo vrhunski medicinski tim koji bi mogao brzo da pruži adekvatnu uslugu i oporavi reprezentativce, koji će tokom SP-a zaista imati velike napore jer će non-stop igrati teške utakmice u grupnoj fazi”, naglasio je Karačić.

Dodao je da je okupljanje reprezentacije BiH zakazano za 20. decembar u Sarajevu, kada će zmajevi i zvanično početi pripreme za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Veliku uvertiru za nastup na SP-u u Kataru naša reprezentacija imaće u oktobru i novembru igrajući u dvjema kvalifikacionim utakmica u kojima će se boriti za plasman na EP 2016. godine u Poljskoj, u grupi 2 sa Bjelorusijom, Danskom i Litvanijom. Dvije prvoplasirane selekcije izboriće pravo učešće na EP-u 2016. godine.

Gostovanje u Minsku

“Prvu utakmicu ovih kvalifikacija igraćemo protiv Bjelorusije u Minsku, 29. oktobra, a drugi meč protiv Danske, 2. novembra u Tuzli, u dvorani Mejdan. Naša reprezentacija putovaće čarter letom u Minsk, a nakon odigravanja tog meča, također će čarter letom doputovati u Tuzlu, kako bi igrači mogli biti što odmorniji za duel sa velikim rivalom kao što je selekcija Danske”, rekao je, između ostalog, Smajo Karačić.

(Reprezentacija.ba)