U reprezentaciji BiH za pogotke su zaduženi Edin Džeko, Vedad Ibišević, pa i Miralem Pjanić, ali sve njih je nadmašio golman Stouka Asmir Begović, koji je golom protiv Soutemptona ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

“Morali su nekako da napune tu knjigu”, u šali za Oslobođenje kaže Begović, koji je dobio i certifikat za dostignuće, koji će krasiti njegov zid u porodičnoj kući.

Ipak, utisci čuvara mreže sa utakmice protiv Lihtenštajna u Tuzli (3:0), gdje je prvi put bio komandant odbrane nakon što je penzionisan Emir Spahić nisu u potpunosti pozitivni iako realno nije imao mnogo posla.

“Navikavam se i ja na novu odbranu”, dodao je Begović, naglasivši da stoperi moraju preuzeti i obaveze koje je imao bivši kapiten zmajeva. Spahić je uvijek bio “glasan i jasan” u postavljanju igrača na njihova mjesta.

Sada, Šunjić i Vranješ, te Bičakčić, koji je ušao u drugom dijelu, ne komuniciraju toliko često, što bi mogao biti problem, smatra golman BiH.

“Tihi su. Trebaju imati više komunikacije između sebe. Spaha je bio vođa, ali njega više nema i neko od njih se mora nametnuti kao šef odbrane. Ja ću im pomagati koliko mogu, ali komunikacija je pola igre, posebno u odbrani”.

Begović je dodao da nova odbrana mora što prije da odraste, ali ne sumnja da će momci biti na visini zadatka.

“Oni jesu mlađi igrači, ali moraju što prije odrasti, jer su najbolje što BiH u ovom trenutku ima i tako se moraju i ponašati na terenu. Uvjeren sam da mogu odgovoriti zadacima, koji će biti postavljeni pred njih”.

Golman “zmajeva” smatra da na startu kvalifikacija za EURO 2016. njegov tim mora pružiti bolju partiju nego u dvoboju sa Lihtenštajnom.

“Moramo biti mnogo ozbiljniji. U Tuzli smo odigrali za publiku, kako bi i oni bili zadovoljni, ali protiv Kipra ne smije biti opuštanja”, naglasio je on.

Na kraju je zaključio da je cilj plasman u Francusku bez obzira na podmlađeni tim.

“Ovo je novi početak za sve nas. Trebaće vremena da se sve posloži, ali svjesni smo šta se očekuje od nas – plasman u Francusku, što je i naš cilj. U ekipi sam sada jedan od iskusnijih igrača i mi stariji igrači moramo biti lideri mlađima koji dolaze. Imamo veliki potencijal i smatram da ova generacija može mnogo toga da napravi. Kipar je prvi ispit. Biće teško, jer su disciplinovani, a vjerovatno će igrati bunker, ali vjerujem u naš kvalitet i pobjedu, kojom želimo krenuti u kvalifikacije za EP 2016″. kaže Asmir Begović za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)