“‘Ajde, ‘ajde, brza, brza…”, govorio je “neko iz mase” na lošem “našem jeziku” u gužvi u holu “Grimaldi Foruma” prošlog četvrtka u Monacu, gdje se okupila svjetska fudbalska krema, piše agencija “Anadolija”.

“Idemo, idemo, brza, brza…”, pričao je smijući se dok je prolazio pored dva novinara, člana žirija za Izbor najboljeg fudbalera u Evropi, koji se u prekrasnoj sali “Grimaldi Foruma” održavao 28. augusta nakon žrijeba grupa za Ligu prvaka.

Na opće iznenađenje novinara i članova žirija iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, obraćao im se Manuel Neuer, najbolji svjetski golman, prvak svijeta sa Mundijala u Brazilu i jedan od tri nominirana igrača za najboljeg fudbalera u Evropi.

Na pitanje kako i koliko zna naš(e) jezik(e), Bayernov čuvar mreže simpatično je odgovorio:”Učim i sada. Pročitao sam imena i nazive država na vašim akreditacijama”.

Naš(e) jezik(e) pomalo uči od prijatelja, prije svih dugogodišnjeg trenera Tonija Topalovića, a jedan od “nastavnika” bio mu je i doskorašnji suigrač u bavarskom divu, hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić.

Često boravi na Zapadnom Balkanu, gdje ima mnogo prijatelja. Nakon osvajanja titule prvaka svijeta sa Njemačkom u Brazilu ovog ljeta odmarao se u Brelima, u Hrvatskoj.

“Jako je lijepo u Hrvatskoj. Super! Bilo je odlično i u Brazilu, gdje smo bili najbolji i osvojili titulu prvaka svijeta. Presretan sam zbog toga”, rekao je Neuer u kratkom razgovoru sa urednikom sporta za Balkan u Anadolu Agency (AA), a upitan da li je pratio debitantski nastup BiH na SP, koji je na tlu Južne Amerike okončan nakon grupne faze takmičenja, majstor među stativama kazao je:

“Pratio sam skoro sve utakmice Mundijala. Bosna je dobro igrala. Ima dobar tim. Bosna i Hercegovina mogla je više u Brazilu”.

Neuer prošlog četvrtka u Monacu nije postao osvajačem prestižnog trofeja UEFA za najboljeg igrača u Evropi u prošloj sezoni. Imao je 19 glasova članova žirija, sedam manje od Cristana Ronalda (Real Madrid) i 10 više od klupskog saigrača Arjena Robbena.

Ni žrijebom za grupnu fazu Lige prvaka on i Robben ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Iako su sa Bayernom i ove godine pretendenti za osvajanje titule prvaka Evrope Bavarci su se  našli u izuzetno teškoj grupu u kojoj će snage odmjeriti sa Manchester Cityjem, Romom i CSKA iz Moskve.