Provjera našim Zmajevima pred prvi kvalifikacioni meč za Europsko prvenstvo bit će utakmica protiv selekcije Lihtenštajna 4. septembra u Tuzli.

Kako je u trenutku stizanja ponude za odigravanje meča protiv Lihtenštajna naša reprezentacija tehnički bila bez selektora, odluku o protivniku donio je NFSBIH, te napravio pravi potez, jer je to protivnik u rangu Kipra, protiv kojeg otvaramo kvalifikacije za Euro 2016. Utakmica protiv jačeg protivnika dodatno bi umorila naše igrače, a eventualni poraz protiv snažnije reprezentacije, otežao bi i sam pristup susretu protiv Kipra.

Safet Sušić za ovaj meč pozvao je 23 igrača, od čega četiri debitanta, dok je sa druge strane selektor Lihtentšajna Rene Paurtisch odlučio pozvati jednog igrača više. Na iste igrače selektor Lihtenštajna računat će i u prvom kvalifikacionom meču protiv Rusije.

Na spisku Lihtenštajna nalazi se i ime napadača mladih kategorija Atletico Madrida Dennisa Salanovića koji je jedini debitant na Paurtischovom spisku.

Podsjetimo radi se o 18-godišnjem napadaču bh. porijekla koji je u više navrata izjavio da želi igrati za Bosnu i Hercegovinu, no kako nije zadovoljio kriterije selektora naših mladih selekcija, tako će Salanović, čini se, za Lihtenštajn debitovati upravo u Tuzli protiv domovine svojih roditelja.

Ne treba zaboraviti da je Salanović bio pozvan od strane NFSBIH na druženje i upoznavanje u Innsbruck u martu ove godine kada su u tom austrijskom gradu prijateljski susret igrali Bosna i Hercegovina i Egipat, no da zbog klupskih obaveza mladi napadač nije bio u mogućnosti doći na ručak i fotografisanje sa čelnicima krovne kuće bh. fudbala.

Ipak, moralo se uraditi više i profesionalnije, za šta još uvijek nije kasno, jer čak i ako Salanović dobije priliku u prijateljskom meču protiv Bosne i Hercegovine, on će još uvijek u budućnosti moći promijeniti dres reprezentacije. No, nastupi li Salanović u kvalifikacionom susretu protiv Rusije, na njegov slučaj biće stavljena tačka na i.

(Reprezentacija.ba)