Ovoga ljeta je napravio transfer iz Sochauxa u redove francuskog prvoligaša Rennesa i za kratko vrijeme se izborio za mjesto u početnoj postavi iako ima svega 20 godina.

Sanjin Prcić je u svoja prva dva kola francuske Ligue 1 pružio veoma dobre nastupe, te u okviru drugog kola šampionata upisao dvije asistencije.

Nakon transfera u redove Rennesa uslijedio je i poziv selektora A reprezentacije BiH Safeta Sušića za nadolazeće susrete.

U razgovoru za zvaničnu internet stranicu Rennesa Prcić govori o svojim prvim utiscima u novoj sredini, te pozivu u reprezentaciju.

“U prvom zvaničnom meču u kojem sam igrao smo ostvarili pobjedu rezultatom 6:2. Bila je to veoma dobra partija u jednoj sjajnoj atmosferi koju su priredili naši navijači. Super osjećaj. U drugoj utakmici smo remizirali protiv St. Etiennea što je pozitivan rezultat za nas. Od kako sam stigao ovdje veoma se dobro osjećam”, opisao je Prcić na početku razgovora svoj utisak nakon prve dvije ligaške utakmice.

Odlične igre protiv Eviana (2. kolo), te protiv St. Etiennea. Jeste li očekivali tako brz proces uklapanja u novu sredinu?

“Nisam. Rennes je veliki klub u kojem ima još prostora za napredak. To se može primjetiti i na našim treninzima da momčad ima dosta potencijala. Trudimo se da zadatke i način igre učinimo što jednostavijim. Cijeli tim djeluje kao jako dobar kolektiv, susretljivi su što mi pomaže i na tome sam im zahvalan”.

Protiv St. Etiennea ste igrali na desnom krilu?

“Moj je posao na sredini terena, što radim i na treninzima. No, ne smeta mi igranje na desnoj strani jer moram biti spreman žrtvovati se za ciljeve ekipe”, pojasnio je Prcić.

Izvođenje prekida vaša je bolja strana.

“Čim sam stigao na pripreme trener me je puštao da izvodim prekide i rekao da se ne ustručavam to činiti. To zahtijeva dosta rada na treningu i bitno je da se uklopim sa drugim igračima koji imaju tu obavezu. Prekid je veoma bitan segment u igri iz kojeg možete postići mnogo golova. Izvodio sam prekide i ranije i volim to raditi”.

Prcić je dodao kako je veoma bitno što u timu ima par iskusnih igrača kao što je Gelson Fernandes, posebno zbog toga što je našem novopečenom A reprezentativcu ovo druga sezona u Ligue 1.

Dobio si poziv u A reprezentaciju. Postaješ dio ekipe najboljih fudbalera svoje zemlje. Kako to doživljavaš?

“Vrlo sam ponosan na to. Već pet godina sam nosio dres mlađih nacionalnih selekcija BiH. Sada sam pozvan u najbolji tim i izuzetno sam sretan. Pred nama je kvalifikacioni meč protiv Kipra i za mene je to svakako jedan novi izazov”, otkrio je Prcić Francuzima.

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju reprezentacije BiH?

“Radi se o mnogo jakoj ekipi koja u posljednjih pet godina bilježi veliki uspon, a kruna toga je plasman na Svjetsko prvenstvo. Prvi Mundjal u historiji za našu zemlju. Igrači su napravili sjajan posao i pokazali da naše vrijeme tek dolazi. Posebna je atmosfera po pitanju reprezentacije. Svi Bosanci i Hercegovci punim srcem navijaju i u narednom periodu ćemo pokušati da ih što više razveselimo”, kazao je za kraj razgovora 20-godišnji veznjak iz Beltforta.

(Reprezentacija.ba)