Manje od dvije sedmice preostalo je do početka kvalifikacija za Euro 2016 koje će Zmajevi otvoriti domaćom utakmicom protiv Kipra 9. septembra na Bilinom Polju.

Pape u nove kvalifikacije ulazi bez dva do sada standardna i nezamjenjiva igrača Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića.

Na spisku su nova imena i to tri vezna igrača Gojka Cimirota, Sanjina Prcića i Gorana Zakarića.

Navijače je najviše obradovalo pozivanje Prcića, koji u njemu od novopristiglih igrača vide Misimovićevog nasljednika, dok se još uvijek traži alternativa za stopersku poziciju na kojoj je nepriskosnoven bio Spahić.

Gledajući na promjene u reprezentaciji, za očekivati je da će za razliku od kvalifikacija za SP u Brazilu Zmajevi u naredne dvije godine igrati znatno pokretljivije i agresivnije u veznom redu. Izuzetno tehnički, ali i trkački jaku srž ekipe na sredini terena sada će sačinjavati Bešić (21), Pjanić (24), Hajrović (23) i Prcić (20), te naravno i Medunjanin, Višća, Tino Sušić, Zakarić i Cimirot. Nije zanemarivo ni što BiH u kvalifikacije ulazi sa ključnim veznim igračima koji igraju u Premiershipu, Bundesligi, Ligue 1, Primeri i Seriji A.

#Reprezentacija_ba

#Reprezentacija_ba

Vjerujemo da Safet Sušić već u glavi ima pravu kombinaciju za optimalno postrojavanje veznog reda koji bi u budućnosti trebao biti najveća snaga naše repreznetacije.

Kada je riječ o stoperskoj poziciji za očekivati je kako će protiv Kipra priliku dobiti da u tandemu zaigraju Šunjić i Bičakčić, no već za mečeve u oktobru protiv Velsa i Belgije ne treba se iznenaditi ako mjesto u početnom sastavu dobije Ervin Zukanović.

Dok na poziciji golmana Sušić ima dva odlična rješenja u vidu Begovića i Fejzića, Pape će na bekovskim pozicijama imati određene dileme. Kako do proljeća neće moći računati na povrijeđenog Seada Kolašinca, vjerujemo kako će Sejad Salihović dobiti prednost na lijevom beku, a na desnoj strani uvijek je upitan često povrijeđeni Mensur Mujdža čije alternative Vršajević i Vranješ koji objektivno nemaju Mujdžinu tehniku, centaršut, pregled igre… Olakotna okolonost je što i Bičakčić i Vranješ mogu igrati i na stoperu i na desnom beku, baš kao što i Zukanović, ali i Kolašinac mogu igrati i na stoperu i na lijevom beku.

U napadu treba očekivati u septembru i Džeku i Ibiševića, dok ćemo u oktobru vjerovatno na terenu ponovo gledati modernu i agresivnu postavku sa jednim napadačem kakvu smo gledali u prijateljskim mečevima protiv Obale Slonovače i Meksika u kojoj će Lulić i Hajrović ordinirati po krilima, a pretpostavljamo Bešić, Pjanić i Prcić biti u sredini terena uz isturenog Džeku.

Od Sušićeve momčadi svi očekuju plasman na Euro 2016. Učešće Bosne i Hercegovine na velikim takmičenjima i treba biti jedini cilj, a način na koji će se doći do njega, u jednoj izuzetno jakoj grupi, najmanje je važan.

(Reprezentacija.ba)