Povodom neargumentovanih izjava Amera Halepa i tendencioznih komentara novinara u prilogu emitovanom 26. 08. 2014. godine u Dnevniku 2 Federalne TV, NS/FS BiH obavještava javnost o slijedećem:

1.U posljednjih nekoliko godina NS/FS BiH posluje pozitivno i svaki planirani ili neplanirani rashod pokriven je odgovarajućim prihodima. Mišljenje Komiteta za finansije NS/FS BiH i Pravnog komiteta NS/FS BIH potvrdilo je stav da neplanirani troškovi, za koja su obezbijeđena sredstva i koja ne zahtijevaju posebno zaduživanje, odnosno kreditiranje, ne trebaju biti predmet rebalansa Budžeta NS/FS BiH. Takav stav je potvrđen je i odlukom Generalne Skupštine NS/FS BiH o usvajanju Budžeta i finansijskog izvještaja, kao i stavom ovlaštene revizorske kuće.

2.Prava i obaveze NS/FS BiH koja se odnose na prijateljsku utakmicu Argentina – BiH, u St. Louisu, 19. 11. 2014. godine definisana su ugovorom sa partnerskom agencijom. Neosnovane su tvrdnje da je bilo koji trošak plaćen od strane NS/FS BiH ako je ugovorom utvrđeno drugačije.

3.Ugovor sa „Adidasom“ zaključen je transparentno, jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora NS/FS BiH, a na osnovu misljenja sudskog vještaka ekonomske struke, kao i stavova Komiteta za finansije NS/FS BiH i Pravnog komiteta NS/FS BiH.

4.Ne postoje bilo kakvo „sumnjivi“ sponzorski ugovori. Posebna ad hok komisija Izvršnog odbora NS/FS BiH je izvršila uvid u sve ugovore i utvrdila da su isti zaključeni u interesu NS/FS BiH, od strane ovlaštenih lica, a na osnovu ranije odluke Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH.

5.NS/FS BiH je ranije izdao saopštenje koje se odnosi na kaznu izrečenu Ameru Halepu. Potpuno je neosnovan navod da je kazne „naručena“ u NS/FS BiH, jer je u propisima utvrđenom postupku kaznu jednoglasno izrekla Disciplinska komisija NS Federacije BiH, a istu kaznu je, takodje, jednoglasno potvrdila Apelaciona komisija NS Federacije BiH, zbog prekršaja koje je imenovani počinio u svojstvu potpredsjednika NS Srednjebosanskog kantona/županije.

6.Premije za plasman „A“ reprezentacije na Svjetsko prvenstvo propisane su Pravilnikom o nagradama, kao i odlukom Izvršnog odbora NS/FS BiH i iste nijednom pojedincu nisu posebno određene, niti su još uvijek isplaćene bilo kome.

7.Mirsad Ćatić je putovao na Svjetsko prvenstvo kao jedan od dva oficira za bezbjednost NS/FS BiH u skladu sa odlukom Komiteta za hitnost NS/FS BiH, koju je potvrdio Izvršni odbor NS/FS BiH, a shodno spisku putnika kjoji je takođe usvojio Izvršni odbor NS/FS BIH.

8.Sva plaćanja agenciji „Securitas“ za osiguranje utakmica „A“ reprezentacije BiH izvršena su u skladu sa relevantnim ugovorima i cijenama usluga, a na osnovu odgovarajućih analiza, procjena broja angazovanih zastitara, kao i upotrebe određenih sredstava fizičke zaštite.

9.Netačna je tvrdnja da je članu Izvršnog odbora NS/FS BiH Senada Islamu „prijećeno“ navijačima, kao i da je vršen bilo kakav pritisak na Amera Halepa u pogledu nesmetenog obavljanja funkcije člana Izvršnog odbora NS/FS BIH.

NS/FS BiH poziva sve zainteresovane medije da naprijed navedene činjenice provjere uvidom u odgovarajuću dokumentaciju koja se nalazi u Generalnom sekretarijatu NS/FS BiH. Dokumentacija je ranije ponuđena na uvid i Federalnoj TV, koja, nažalost, nije smatrala potrebnim da provjeri paušalne konstatacije i potpuno neargumentovane tvrdnje.

U vezi sa naprijed navedenim, NS/FS BiH će bezuslovno preduzeti sva raspoloživa pravna sredstva da zaštiti svoj dignitet, prava i interese.

(NFSBIH.BA)