Naša seniorska košarkaška reprezentacija ispunila je očekivanja i pobjedom protiv Velike Britanije kolo prije kraja kvalifikacija izborila plasman na Evropsko prvenstvo iduće godine, koje će se održati na još nepoznatoj lokaciji, piše “Oslobođenje”.

Selektor naših Zmajeva Duško Ivanović nije krio zadovoljstvo nakon trijumfa protiv Britanije.

”Ovi momci su zaslužili da idu na Evropsko prvenstvo. Mi smo u ove tri utakmice imali periode izvanredne igre, ali bilo je i velikih padova. Na momente smo igrali zaista dobro na timskom novu, ali bilo je i trenutaka kada smo igrali previše individualno. Ipak, nakon svega mislim da ne trebamo pretjerano tražiti neke nedostatke s obzirom na to da smo izborili plasman na Eurobasket. Utakmica protiv Britanije u Skenderiji možda je i najkvalitetnija u ovim kvalifikacijama. Oni su pokazali da su jedan izvanredan tim i smatram da je ovaj meč trebao odlučivati o tome ko će biti prvi u grupi”, rekao je Ivanović i nastavio:

”Evidentno je da su oni mnogo bolja ekipa od Islanda, pokriveni su na svim pozicijama, imaju iskustvo, ali nisu imali sreće. Britanija je ovaj put igrala bez pritiska, pogađali su i ono što ne pogađaju, a onda je tu na površinu isplivao kvalitet moje ekipe. Znali smo da se skupimo, da odigrano odbranu kada je to trebali i da stignemo do željenog cilja. Zaista sam zadovoljan i to sam rekao i igračima. Imao sam tu čast i zadovoljstvo da radim sa njima jer ja volim ekipe i igrače koji imaju karakter. Kada je u pitanju kvalitet, možda smo u pojedinim trenucima izvukli i više nego što ekipa može, a to je pokazalo koliko su ovi momci borbeni.”

Na kraju se Ivanović osvrnuo i na one najmlađe košarkaše BiH koji su se našli u njegovom rosteru u ovom kvalifikacionom ciklusu.

“U prve dvije utakmice su igrali, a ovo je možda bila utakmica za koju oni još nisu spremni. U svakom slučaju, budućnost je pred njima.

Vjerujem kako se od ovih igrača može napraviti reprezentacija koja može imati aspiracije da savlada svakog”, zaključio je Ivanović, a njegov kolega na drugoj strani Joe Prunty imao je samo riječi hvale za našu selekciju:

“Smatram da je ovo bio težak meč za oba tima. Sviđa mi se kako smo igrali, a BiH definitivno zaslužuje veliki respekt. Mislim da je to sjajnim tim, s odličnim igračima, predvođen vrhunskim trenerom”.

(Reprezentacija.ba)