Emir Spahić se oprostio od igranja za reprezentaciju BiH

Dugogodišnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić odlučio je završiti reprezentativnu karijeru. Odbrambeni igrač njemačkog Bayera iz Leverkusena, potvrdio je Al Jazeerinom novinaru Emiru Deliću kako je donio definitivnu odluku i da su utakmice na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bile njegove posljednje za nacionalni tim u kojem je proveo 11 godina. „Nakon dugog […]


Emir Spahić se oprostio od igranja za reprezentaciju BiH
Foto: Feđa Krvavac, Klix.ba

Dugogodišnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić odlučio je završiti reprezentativnu karijeru.

Odbrambeni igrač njemačkog Bayera iz Leverkusena, potvrdio je Al Jazeerinom novinaru Emiru Deliću kako je donio definitivnu odluku i da su utakmice na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bile njegove posljednje za nacionalni tim u kojem je proveo 11 godina.

„Nakon dugog razmišljanja i razgovora sa porodicom i prijateljima, odlučio sam da se povučem. Sretan sam što sam tolike godine proveo u reprezentaciji koja mi je puno dala i čiji sam kapiten bio toliko godina“, kazao je dugogodišnji kapiten „Zmajeva“ za Al Jazeeru.

„Ponosan sam što sam izborio Svjetsko prvenstvo sa svojim momcima, koji su za mene više od prijatelja. Vrijeme je za kraj, vrijeme je da neki drugi, mlađi, nastave dalje. Znam da sam uvijek igrao srcem, da sam nekada i griješio, ali nikad namjerno. Nisam ljut ni na koga, idemo dalje, ekipi želim sreću i sve najbolje u kvalifikacijama za EP.“

Sušić: Nedostajat će reprezentaciji

Spahić je za reprezentaciju BiH debitovao protiv Rumunije 7. juna 2003. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu, a od tada je odigrao ukupno 77 utakmica i postigao tri gola.

On je najdugovječniji kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, s kojom je prošle godine ostvario najveći uspjeh u historiji – plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Selektor BiH Safet Sušić ističe kako je Spahić njega prvog kontaktirao kako bi ga obavijestio o odluci.

„Rekao mi je da mu je trebalo malo vremena da razmisli i da je donio odluku da završi karijeru u reprezentaciji jer ima puno obaveza u klubu. Bayer igra u Ligi šampiona, velika je konkurencija na njegovoj poziciji i da želi da se koncentriše i da odigra dobru sezonu“, rekao je Sušić za Al Jazeeru.

„Poštujem njegovu odluku. Spahić je bio i sada je veliki igrač, bit će teško naći zamjenu za njega. On je 10 godina kapiten i jedan od najboljih igrača reprezentacije kojoj će veoma nedostajati.“

(Reprezentacija.ba)