Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine iza sebe ima prvi nastup na jednom velikom takmičenju.

Zmajevi su napravili historijski podvig i plasirali se na najveći sportski svjetski spektakl, a tamo se nisu obrukali, te su osvojili tri boda uz četiri postignuta gola. Zauvijek će u grlima svih Bosanaca i Hercegovaca ostati gorčina, a u mašti pitanje dokle bi Zmajevi dogurali na Mundijalu, da naša zemlja nije oštećena direktnom sudijskom krađom u utakmici protiv Nigerije.

No, u Brazilu je Bosna i Hercegovina puno profitirala. NFSBIH je zaradio prvi ozbiljniji novčani iznos u svom postojanju, država je puno dobila na svom renomeu i popularnosti u svijetu, a i naša reprezentacija dobila je neke nove igrače koji su bili često osporavani i kritikovani od strane javnosti, a koji su pokazali da se na njih itekako može računati.

Šunjić, Bešić i Sušić najveći dobici sa Svjetskog prvenstva 

Vjerovatno najviše osporavan bio je Toni Šunjić. Nekadašnji stoper naše mlade reprezentacije koji je redovno igrao u ukrajinskoj ligi i vrlo često pokazivao da osim snage ima i dobru sposobnost pozicioniranja bio je uvijek na meti kritika naših navijača, koji vjerovatno nikada nisu ni pogledali neku njegovu klupsku utakmicu. Kada se saznalo da će igrati protiv Nigerije na internetu se pojavilo hiljade komentara protiv te odluke Safeta Sušića, a kasnije je Toni bio naš najbolji stoper na toj utakmici. I njegovi nastupi u pripremnim mečevima protiv Obale Slonovače i posebno Meksika, ali i protiv Irana, govore da Toni Šunjić ima zlatnu budućnost u našoj repreznetaciji. Iz Ukrajine je prešao u ruski Kuban, a vjerujemo da će napredovati idalje.

besic messi

Šta reći o Muhamedu Bešiću koji je preko noći postao ljubimcem navijača, a dobrim nastupima na Svjetskom prvenstvu na sebe skrenuo pažnju najvećih europskih klubova, te na kraju napravio senzacionalan potez, preskočio više stepenica, te iz malog Fernecvaroša prešao u veliki Everton. Odluka Safeta Sušića da igrača iz mađarske lige zovne i da mu ulogu da čuva najboljeg fudbalera svijeta činila se suluda, no selektor je znao šta radi i pogodio. Sada će mu se to vratiti jer će u narednim kvalifikacijama na poziciji zadnjeg veznog igrača imati fudbalera iz najbolje i najčvršće lige svijeta za igrače sredine terena. Bešić je još u pripremnim utakmicama igrao fantastično, te u tim mečevima u kojima je imao puno više slobode u ofanzivnom dijelu igre, pokazao kako je tehnički i taktički izuzetno potkovan igrač. Nadamo se kako njegov temperament više neće biti predmet diskusija, te da ćemo samo pričati o njegovim igrama za Everton i reprezentaciju.

tino sven susic

Iako izuzetno miran po prirodi, nijedan igrač u historiji reprezentacije nije napravio buke poput Tina Svena Sušića. Bratić selektora Safeta pretrpio je niz poniženja i provokacija od strane medija i navijača, no već u svom debiju protiv Egipta, a kasnije i svim drugim nastupima, pokazao je kako se radi o izuzetno kvalitetnom igraču. Bivši belgijski reprezentativac pokazao se kao poprilično brz sa loptom i sa dobrim kretanjem, a gubio je malo koji duel u dresu reprezentacije, te pokazao kako je i on igrač koji definitivno zavrjeđuje biti u izboru najbolja 23 igrača Bosne i Hercegovine. Pred njim je vjerovatni višemilionski transfer u Veronu, a sigurno je da ovako kvalitetan igrač, ukoliko ne bude imao novih povreda koje su ga do sada puno koštale u karijeri, može postati veilko fudbalsko ime.

Sve ovo govori da su kritike navijača, a nekada i medija, često neopravdane i da je potrebno u javnosti izgraditi više povjerenja prema stručnom štabu i našoj repreznetaciji koji su najuspješniji u historiji Bosne i Hercegovine, jer javnost i navijači stvaranjem loše atmosfere prave samo štetu reprezentaciji.

(Reprezentacija.ba)