Sada je jasno! Safet Sušić do proljeća neće moći računati na odličnog stopera Standarda iz Liegea Dinu Arslanagića.

Dino želi da igra za Bosnu i Hercegovinu, Pape ga ozbiljno planira u svojoj selekciji, NFSBIH ga želi za bh. reprezentativca! Gdje je onda zapelo i zašto ovakvog odličnog igrača nećemo imati u izuzetno teškim i važnim utakmicama koje nam na jesen predstoje protiv Belgije, Velsa i Izraela?

Odgovor leži u činjenici da Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nema uhodan sistem za rješavanje statusa igrača stranih mladih reprezentacija koji su bh. porijekla i koji žele igrati u dresu naše zemlje.

Loptica se prebacuje sa jedne na drugu stranu. Tehnički sektor i rukovodstvo saveza pozivaju se na autonomiju selektora i na situaciju u kojoj dolazak novog igrača u reprezentaciju zavisi samo od selektorovog interesa. Safet Sušić i ostali selektori prate igrače, ali im ne žele obećavati poziv dok ne riješe bh. papire, što je u ovakvom sistemu opet nemoguće bez asistencije NFSBIH, a igrače se krivi što se ne žele odreći stranih reprezentacija i čekati ne bi li ih se neko sjetio u Bosni i Hercegovini. Napravljen je zatvoreni krug koji ne vodi ničemu dobrome.

Pjanić ranije napustio trening, "zmajevi" žele častan oproštaj od Mundijala

Javno objaviti proceduru promjene sportskog državljanstva

Sama procedura promjene sportskog državljanstva predstavljena je kao bauk. Pitamo se zašto pomenuta procedura ne bi bila javno postavljena na internetskoj stranici Fudbalskog saveza BiH kako bi je svi zainteresovani igrači mogli sami pokrenuti, te po potrebi kontaktirati NFSBIH za asistenciju.

Još uvijek nije jasno zašto NFSBIH naše potencijalne reprezentativce zvanično kao goste, tokom njihovih sezona u klubovima i reprezentativnih obaveza u matičnim zemljama, poziva po okupljanjima reprezentacije po Europi, kada bi bilo puno učinkovitije, ali i po reprezentaciju i  javnost elegenatnije da Fudbalski savez BiH jednog svog predstavnika pošalje u tajnosti direktno kod igrača i njihovih porodica i sa njima obavi sastanak, te onda po napravljenom dogovoru obavijesti javnost u uspješnom završenom poslu. Objektivno je i ekonomičnije je da jedna osoba putuje, nego li cijele porodice i igrači, a na primjeru Dine Arslanagića vidimo da ni samo pozivanje potencijalnih igrača nije dovoljno ako se susret nedovoljno isplanira i ne konkretizuje.

Činjenica da je bilo i uspješnih primjera na slučaju Seada Hajrovića i Denija Miloševića, no bilo ih je puno više negativnih, te ukoliko NFSBIH ne promijeni način rada sa potencijalnim Zmajevima iz inostranstva ovako će novi slučajevi Tankovića, Gudelja, Seferovića, Hajrovića i Halilovića samo dodatno narušavati atmosferu u reprezentaciji, ali i cjelokupnoj domaćoj sportskoj javnosti.

Autonomija selektora protiv dugoročnog interesa

Ponovo se vraćamo na zatvoreni krug između NFSBIH i autonomije selektora. Jasno je da selektoru u prvom planu moraju biti trenutni rezultati reprezentacije, ali obzirom da će svaki selektor jednog dana otići, a selekcija ostati, Safet Sušić, ali i svi budući selektori moraće pozivati i igrače na koje u tom trenutku i ne računaju najozbiljnije, ali koje treba “kaparisati” za Bosnu i Hercegovinu i koji našoj reprezentaciji u budućnosti mogu puno značiti.

Savez kapacitetima mora pratiti potrebe svjetske reprezentacije

Jasno je da je Fudbalski savez BiH mali savez i da njegovi kapaciteti nisu u rangu naše fudbalske reprezentacije, ali će rukovodstvo NFSBIH u budućnosti morati ozbiljno poraditi na ovom pitanju, jer Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja se nalazi u situaciji da ima ovako veliki broj svojih igrača u inostranstvu.

sead-hajrovic

Iako je Vedad Ibišević upravu kako će svaki pravi bh. patriota i godinama čekati poziv svoje reprezentacije, treba shvatiti da su Ibišević, Begović, Pjanić i drugi prva generacija izbjeglih iz BiH, te da ćemo se morati puno više boriti za drugu i treću generaciju naše djece koje su rođene i odrasle u inostranstvu i koja imaju sve manje veze sa domovinom.

Reprezentacija kao najveći finansijer NFSBIH, ali i jedan od najboljih subjekata koji bh. narod ima, definitivno zaslužuje da se o njenim budućim igračima povede puno više brige, pa možda čak i da se osnuje služba koja će se baviti samo ovim problemom.

(Reprezentacija.ba)