Naš mladi reprezentativac i jedan od najvećih talenata bh. fudbala Sanjin Prcić (20) vrijedno se priprema sa svojim Sochauxom koji će se naredne sezone takmičiti u drugoj ligi Francuske. Posljednjih dana aktuelizirana je priča njegovog povratka u prvu ligu i prelazak u Rennes, no Prcić ne želi puno govoriti o tome.

RAZGOVARAO: Bojan Selesković

– Imam princip da sam u potpunosti podređen i posvećen jednom kolektivu sve dok sam njegov član. Sada mogu samo reći da maksimalno radim i treniram na pripremama kako bih što spremniji dočekao novu sezonu i kako bi smo sa Sochauxom pokušali izboriti povratak u društvo najboljih. Svakako da mi gode interesi klubova iz prve lige, posebno renomiranih poput Rennesa, no kako rekoh, samo sam fokusiran na treninge i rad. Mislim da je to jedini recept, uz zdrave ambicije, da fudbaler napravi pravi uspjeh. – govori Sanjin Prcić za Reprezentacija.ba portal.

Proljetos je Prcić iznio niz kritika na račun selektora Safeta Sušića i Vlade Jagodića, ali i rad Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Prcić je opravdano bio rezigniran kada je kao najbolji igrač mlade reprezentacije u najvažnijoj i najatraktivnijoj utakmici u kvalifikacijama protiv Španije u gostima sjedio na klupi. Kasnije je nakon odličnih partija u U21 reprezentaciji bio zanemaren i od selektora Safeta Sušića za prijateljski meč protiv Egipta u Innsbrucku, nakon čega je Sanjin poručio kako ne želi više igrati za Bosnu i Hercegovinu.

– Do mene su dolazile različite informacije. Francuski mediji su pisali jedno, pojedini bh. mediji drugo. Jedni su govorili kako sam na pragu reprezentacije, drugi da selektor Sušić uopšte više neće računati na mene, te sam se našao u vrlo teškoj situaciji koju ne bih poželio nijednom mladom igraču. Iskren sam po prirodi, kako u poslu tako i u privatnom životu, tako da sam reagovao emotivno, što možda u fudbalu nekada nije najbolje rješenje, ali osjetio sam se povrijeđenim. Znam da nije korektno da se igrači miješaju u trenerski posao, ali reagovao sam onako kako sam se osjećao. – otvoren je Prcić.

Rekli ste kako više nećete igrati za „A“ reprezentaciju sve dok je Safet Sušić selektor.

– To je izjava koja je pogrešno interpretirana. Ja nikada nisam ni igrao za seniorsku reprezentaciju, tako da odluka da li ću ja igrati ili neću i ne zavisi od mene, nego isključivo od selektora.

Kada je riječ o Safetu Sušiću, njegova fudbalska karijera u PSG-u uveliko i dan danas pomaže svim bh. fudbalerima koji igraju u Francuskoj, a o njegovom trenerskom poslu nemam šta reći, osim da je u devet kvalifikacija bilo i starijih i mlađih selektora, boljih i lošijih selekcija igrača, ali da je on jedini uspio odvesti Bosnu i Hercegovinu na jedno veliko takmičenje. Rezultati su u fudbalu jedino mjerilo. – kaže fudbaler Sochauxa.

Selektor Safet Sušić istakao je u medijima kako ne traži od vas izvinjenje, nego realne stavove i da nastupate redovno za svoj klub.

– Ja sam po prirodi timski igrač, neko ko gradi kolektiv, kome je stalo da se zajednički napravi dobar rezultat i kao neko ko ne želi da pravi razdor i izigrava „uvrijeđenu mladu“ opet kažem žao mi je ako sam nekoga povrijedio na osnovu informacija koje sam imao, a koje možda nisu bile tačne. Nisam želio ništa loše ni reprezentaciji ni stručnom štabu. – iskren je Sanjin Prcić.

Dakle, dio vaše profesionalne budućnosti evidentno je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

– Nerealno je sad reći kako bih se odazvao Sušićevom pozivu, kada uopšte ne znam da li on više računa na mene. Moj cilj je da u klubu igram redovno, da se pokušam što prije vratiti u prvu ligu i da se tako nametnem selektoru, ali i da tako gradim svoju karijeru.

Iskreno, mislim da mogu koristiti našoj reprezentaciji i cilj mi je da ponovo obučem dres Bosne i Hercegovine. – zaključuje Sanjin Prcić razgovor za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)