Danas su u Austriji Stoke City i Schalke odigrali pripremnu prijateljsku utakmicu. Iako su u fokusu prije utakmice bila nova pojačanja Stokea poput Bojana Krkića, slavu i pažnju im je preoteo naš golman.

Za Stoke City od prve minute na golu je bio Asmir Begović. Nakon dolaska sa Svjetskog prvenstva i zasluženog odmora poslije nastupa na Mundijalu, Begoviću je ovo bio prvi ovosezonski nastup za njegov klub.

Očigledno željan utakmica i novih izazova Asmir Begović u prvom je poluvremenu definitivno bio prvo ime susreta. Naš reprezentativni golman u šest navrata fantastičnim je paradama zaustavljao šuteve raspoloženih fudbalera Schalkea koji su pretežno šutirali sa distance od 20 i više metara.

Begović je odličan bio i kod kornera i prekida sa strane, kao i centaršuteva, te su sve lopte završavale u njegovim rukama. Svima je jasno, Begovića u Stokeu može zadržati samo ljubav i odanost klubu i projektu koji se razvija na Britanniji.

Pet minuta prije kraja prvog poluvremena u igru je za Schalke ušao Sead Kolašinac. Na odmor se otišlo sa rezultatom 0:0, a Stoke je promašio penal u prvom poluvremenu, kada Arnautović ne pogađa sa bijele tačke neposredno prije ulaska Kolašinca.

U drugom poluvremenu Asmir Begović ostaje na klupi, pa više pratimo nastup Seada Kolašinca, koji je osim u odbrani bio znatno aktivan i u fazi napada, te je za razliku od prošle sezone pokazao kako su njegovi prodori i centaršutevi velika snaga Schalkea.

U 55. minuti Krkić dovodi Stoke u vodstvo, a nekoliko minuta kasnije Matip izjednačava. Mogao je Texeira preokrenuti rezultat, no sudije sviraju sumljiv ofsajd i poništavaju gol Stokea.

Kolašincu će trebati još iskustva, a Schalkeu još uigravanja obzirom da je u 60. minuti nakon njegovog prodora Stoke City napravio odličan kontranapad po desnoj strani, no samom srećom Schalke nije primio gol.

Konačnih 2:1 postigao je Barnetta poslije neuspjele ofsajd zamke Stokea u 85. minuti.

(Reprezentacija.ba)