Rukometaš mađarskog Veszprema i reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Terzić u izjavi za Agenciju FENA osvrnuo se na jučerašnji žrijeb grupa svjetskog prvenstva u Kataru 2015. godine.

Nakon pobjede u dvomeču baraža protiv selekcije Islanda, BiH je saznala da će u Kataru igrati u grupi B, zajedno sa selekcijema Hrvatske, Irana, Tunisa, Austrije i Makedonije.

Terzić vjeruje da je Hrvatska zbog svog bogatog iskustva i igračkog kadra favorit grupe, ali i jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje, dok su ostale ekipe manje-više izjednačene po snazi i bit će zanimljivo vidjeti ko će izboriti drugo mjesto u grupi.

“Austrija je redovan učesnik velikih takmičenja i uvijek ostvari solidan rezultat. Tunis igra agresivan i brz rukomet i redovan je učesnik svjetskih prvenstava. Većina njihovih igrača igra u Francuskoj, imaju nezgodan sistem odbrane i sigurno će biti snažan protivnik. Makedonija je već par godina konstantan učesnik velikih takmičenja, ali kada uporedimo njih i nas, mislim da nema velike razlike u kvaliteti”, rekao je Terzić.

Naglasio je da se reprezentacija BiH sigurno može nositi s većinom ekipa u grupi, ali da će svaka utakmica iziskivati maksimum od svih igrača.

“Sigurno je da ćemo se boriti protiv svakog protivnika. Jedino ne znam šta možemo očekivati od Irana, jer ta ekipa mi je nepoznata. Ako nas poštede povrede i damo sve od sebe možemo ostvariti pozitivan rezultat. Prvi put smo na velikom takmičenju, ali plasirali smo se zasluženo i ne trebamo se osjećati inferiornim u odnosu na ostale ekipe”, zaključio je Terzić.

Terzić se priključio pripremama ekipe nakon što se oporavio od operacije lateralnog ligamenta skočnog zgloba. Nada se da će brzo ući u takmičarsku formu, koja bi mu omogućila da se priključi pripremama reprezentacije BiH i da spreman otputuje u Katar na svjetskog prvenstva naredne godine.

(Reprezentacija.ba)