Najveći broj bh. koÅ¡arkaÅ¡a u izvanrednom je raspoloženju joÅ¡ od prvog dana okupljanja na Ilidži. Ipak, valja istaći da u redovima naÅ¡eg tima ima i onih igraÄa koji nakon naporne sezone u svojim klubovima koriste ovo vrijeme da zalijeÄe sitne povrede, ali to previÅ¡e ne remeti odvijanje priprema za nastup u kvalifikacijama za Eurobasket naredne godine, piÅ¡e “OsloboÄ‘enje”.

Prvi operativac KSBiH istakao je da naÅ¡ tim trenutno trenira jedanput dnevno, a Mahmutović je joÅ¡ potvrdio da će kapiten i najbolji koÅ¡arkaÅ¡ bh. tima Mirza Teletović danas prvi put zvaniÄno trenirati sa naÅ¡om selekcijom. Podsjetimo, Teletović zbog NBA pravila nije mogao trenirati tokom kompletnih priprema.

“Teletović je doÅ¡ao u Sarajevo prije nekoliko dana. Družio se ovih dana sa saigraÄima, sa kojima je izgradio izvanredno pozitivan odnos. Mirza dosad nije smio trenirati. Takva su pravila. Ipak, od danas i on će se moći prikljuÄiti trenažnom procesu naÅ¡e reprezentacije”, rekao je Mahmutović i dodao:

“Sve Å¡to pohvalno govorim o Teletoviću samo pokazuje to o kakvom karakternom Äovjeku i koÅ¡arkaÅ¡u je rijeÄ. On ima sjajan odnos sa svima. Pravi je voÄ‘a naÅ¡eg tima.”

Mahmutović je kazao da Nihad Äedović neće moći igrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine, u kojima će naÅ¡i koÅ¡arkaÅ¡i igrati u grupi A protiv Velike Britanije, 13. augusta u Londonu i 24. augusta u Sarajevu, te sa Islandom, 17. augusta u Tuzli i 27. augusta u Reykjaviku.

“Nažalost, Äedović definitivno propuÅ¡ta kvalifikacije. Nadali smo se da će se on oporaviti od povrede, ali to se nije desilo. Izostanak Äedovića veliki je gubitak za nas jer je on bio jedan od naÅ¡ih najstandardnijih koÅ¡arkaÅ¡a i nosilac igre, no povreda je uÄinila svoje.”

Mahmutović je istakao da mnogi klubovi ne saopÅ¡tavaju svojim koÅ¡arkaÅ¡ima njihovo taÄno zdravstveno stanje, nego ih iskoriÅ¡tavaju do kraja, pa neki od njih dolaze na reprezentativna okupljanja dosta zapuÅ¡teni.

Uz to, generalni sekretar KSBiH najavio je da će naši košarkaši 12. jula odigrati kontrolnu utakmicu sa Bjelorusijom, koja će biti zatvorenog tipa.

“Bilo je planirano da igramo sa selekcijom Izraela, ali je ovaj meÄ otkazan zbog zdravstvenih  problema sa igraÄima. Isto je uradila i reprezentacija SlovaÄke”, istakao je  za “OsloboÄ‘enje”Mahmutović.

On je naglasio da će naš tim imati provjere od 18. do 20. jula sa Italijom, Bjelorusijom i Crnom Gorom.

(Reprezentacija.ba)