Ako je bilo dilema, sada ih više nema – Safet Sušić želi biti selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a jedino pitanje je da li će se s njegovim željama složiti i članovi Izvršenog odbora Nogometnog saveza BiH, koji će u srijedu u Sarajevu raspravljati o Papetovom statusu piše Dnevni AVaz.

Kao što je poznato, Sušiću je prošle sedmice istekao selektorski ugovor. U izjavama koje je davao medijima, Pape je bio odmjeren i suzdržan, niti je govorio da želi, niti da ne želi ostati selektor, ali u razgovoru koji smo danas vodili s njim, bilo je jasno da je zainteresiran da nastavi raditi s reprezentacijom naše zemlje.

Dobar utisak

– Nikada nisam rekao niti da idem, niti da želim da idem. Mada sam slobodan i iako mi je istekao ugovor, prvo ću vidjeti šta će biti s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine. Tek onda druge stvari dolaze na red – rekao je za Dnevni Avaz Pape, ali na pitanje šta možemo očekivati, nije ponudio konkretniji odgovor:

– U posljednjih nekoliko dana se nije desilo ništa, tako da ne znam šta će biti. Vjerovatno će se poslije sjednice sve znati.

Ko god je slušao selektorovo izlaganje nakon poraza od Nigerije i uoči susreta protiv Irana, stekao je dojam da Sušiću puna kapa reprezentacije i da više nema volje raditi. Međutim, kako i sam kaže, Papetu je pobjeda nad Iranom promijenila mišljenje. Po njegovom mišljenju, ukupan dojam koji je reprezentacija BiH ostavila na Mundijalu je pozitivan.

– Nisam bio toliko razočaran da bih digao ruke od svega. Da je bilo drugačije i da smo sve tri utakmice odigrali katastrofalno i izgubili, vjerovatno bih odlučio da napustim sve. Međutim, mislim da sve u svemu nismo loše igrali, izuzimajući susret s Nigerijom. A nakon pobjede nad Iranom, smatram da smo ostavili dobar utisak, naročito kod naših navijača u inostranstvu i normalnih ljudi u BiH. Ta posljednja utakmica pokazala je da imamo dosta mladih igrača s kojima bi bilo lijepo u budućnosti raditi – rekao je Sušić.

Zvali ga menadžeri

U vezi tvrdnji iranskih medija da je zainteresiran da preuzme selekciju ove zemlje, Pape je rekao da nisu tačne.

– To nije tačno. Istina je da su me zvala dva menadžera i nudila mi Iran, ali sam im rekao da me ne interesuje. A o ostalim ponudama ne mogu govoriti, jer prvo želim vidjeti šta će se desiti u pregovorima s NSBiH – kaže Sušić.

Ima podršku, ali sve zavisi od plaće

Kako saznajemo iz izvora iz NSBiH, Sušićev ostanak, općenito gledajući, nije upitan, jer gotovo svi članovi Izvršnog odbora podržavaju njegov rad. Međutim, šta će Pape tražiti za novi ugovor i hoće li mu to Odbor dati – pitanje je od kojeg će zavisiti sve. Tačnije – koliku plaću će tražiti.

Na pitanje kakvi su mu zahtjevi, Pape, očekivano, nije ponudio konkretan odgovor:

– O svemu će se znati u ovih nekoliko dana. Šta god da se desi, za tri dana idem u Francusku zbog privatnih obaveza. Da li ću ići kao selektor BiH ili ne, ne znam.

Poslao sam Vahi čestitku

Bosna i Hercegovina se diči podatkom da je na Mundijalu imala dva stručnjaka na selektorskim pozicijama. Vahid Halilhodžić je s Alžirom završio nastup u osmini finala, porazom od Njemačke nakon produžetaka.

– Nismo se još čuli. Čim su prošli u osminu finala, poslao sam mu čestitku. Nije odgovorio, ali ju je sigurno vidio – kaže Sušić za Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)