Mladi bh. košarkaš Emir Sulejmanović ne može igrati za Bosnu i Hercegovinu. To je odluka Evropske košarkaške organizacije (FIBA) koja je jučer stigla na adresu Košarkaškog saveza naše zemlje, piše Klix.ba.

Sulejmanović nije htio slijediti primjer Preldžića, Kuzmića, Begića i ostalih košarkaša koji su se bez većih problema odrekli bh. dresa i odlučili igrati za Tursku, Srbiju, Sloveniju. Hrvatsku… On je odlučio krenuti suprotnim smjerom i nadljudskim naporima se boriti za košarkaški dres BiH. Međutim, već treću godinu FIBA i Košarkaški savez Finske mu to ne dozvoljavaju.

“Žao mi je. Ovu odluku sam teško podnio jer mi je velika želja da igram za BiH. Nepravda, šta ćeš, šutjeti i trpjeti”, kaže 19-godišnji košarkaš na početku razgovora za Klix.ba nakon što je saznao za odluku FIBA-e. Razočaran, ali ne i poražen, Sulejmanović će ustrajati u svojoj želji da nastupi u dresu košarkaških Zmajeva.

Odlučan u svojoj namjeri

Emir i njegova porodica, prvenstveno otac Nedžad, nisu morali prolaziti kroz sve ovo. Umjesto na Ilidži, mladi košarkašk Barcelone sada je mogao biti sa svojim vršnjacima u Susi Trening Centru u finskom gradu Kisakalliu i pripremati se za kvalifikacije koje će biti održane u glavnom gradu naše zemlje.

Mogao je ovaj talentirani košarkaš provesti odmor i na moru, ali se ipak odlučio priključiti pripremama U20 reprezentacije BiH i biti na raspolaganju selektorima Alenu Abazu i Dušku Ivanoviću. Iako je vidno potresen odlukom Evropske košarkaške organizacije, Emir nema dvojbi.

“Odlučan sam da zaigram u dres u BiH. Kad sam mogao čekati tri godine, čekat ću dvije i onda zaigrati za svoj zemlju”, dodaje za Klix.ba Sulejmanović.

Kako saznajemo, Košarkaški savez Finske tražio je bh. Saveza 20.000 eura kako ne bi stvarali prepreku Sulejmanoviću da promijeni sportsko državljanstvo.

Samo BiH

Nadali su se Finci da krovna iz krovne kuće bh. košarke neće pristati na ovaj uslova, ali stigao je sasvim suprotan odgovor. Košarkaški savez BiH je bio spreman platiti tu cifru, ali su Finci onda zašutjeli i jučer je stigao negativan odgovor iz FIBA-e.

Kako sada stvari stoje, Sulejmanović će morati sačekati da napuni 21 godinu kako bi promijenio sportsko državljanstvo i zaigrao za zemlju u kojoj je rođen i iz koje je pred agresijom i srebreničkim genocidom, otišao 1996. godine.

Naime, Sulejmanović je rođen 13. jula 1995. godine u u blizini sela Luka, koje se nalazilo u sastavu enklave Žepa. Zajedno sa rahmetli majkom Vahdetom i dvogodišnjim bratom Semirom bježali su pred masakrom i genocidom koji se tih dana dešavao u Srebrenici.

I ove godine, sa svojim ocem Nedžadom, prisustvovat će dženazi svojih sugrađana, žrtava genocida, koje će biti ukopane u Potočarima 11. jula.

(Reprezentacija.ba)