Zaključno sa današnjim danom imali smo prijavljena dva nestanka putnih isprava. Kako se radi o državljanima BiH sa boravištem u BiH, istima je, u cilju omogućavanja povratka u zemlju, od strane ovog Konzularnog ureda izdat putni list, potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) konzul Zoran Perković, šef Privremenog konzularnog ureda Bosne i Hercegovine u Rio de Jeneiro, u Brazilu.

aplikacija-slika

Također, naveo je Perković, evidentirane su dvije prijave krađe tehničke opreme (mobitel i fotoaparat) državljanima BiH.

“Do danas nismo imali niti jedan slučaj hapšenja državljana BiH zbog narušavanja javnog reda i mira, kao ni zbog eventualne sumnje u počinjenje kriminalnih djela. Jednako tako, nije nam poznat ni jedan slučaj tjelesne povrede ili eventualne bolesti sa bolničkim ishodom, a o čemu bi na temelju postignutih dogovora i suradnje sa brazilskom stranom, bili sigurno obaviješteni”, naveo je Perković.

Diplomatsko-konzularna predstavništva prijateljskih zemalja u Brazilu koje smo zamolili za evetualnu konzularnu pomoć, Turska i Srbija, naglašava Perković “nisu imali nijedan slučaj intervencije u cilju pruzanja konzularne zaštite našim državljanima”.

“Po procjenama predstavnika nasih medija prisutnih u Brazilu,kao i informacijama kojima mi raspolažemo, u periodu odigravanja prve dvije utakmice reprezentacije BiH u Brazilu se nalazilo između 4-5 hiljada državljana BiH. Očekujemo da će najveći broj njih napustiti Brazil odmah po završetku posljednje utakmice reprezentacije BiH u Salvadoru”, naglasio je Perković.

Neposredno po završetku utakmice, odnosno 26. juna prestat će sa radom i Konzularni ured BiH u Rio de Janeiru.

“O tome smo već zvanično informirali Ministarstvo vanjskih poslova Federalne Republike Brazil”, naglasio je Perković.

(Reprezentacija.ba)