Četiri debitanta u A reprezentaciji BiH

Selektor naše fudbalske reprezentacije Mehmed Baždarević jučer je objavio spisak igrača za predstojeće duele sa Gibraltarom i Albanijom.

Na spisku Baždarevića našla su se i četvorica debitanata i to Amer Gojak (20), Kenan Kodro (23), Dario Dumić (25) i Daniel Pavlović (28)

Amer Gojak (Dinamo Zagreb, Hrvatska)

Dvadesetogodišnji Amer Gojak (rođen u Sarajevo) igra u veznom redu i za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine odigrao je 46 mečeva te postigao 17 pogodaka.

Od februara 2015. godine član je zagrebačkog Dinama, za koji je nastupio u 27 susreta (jedan gol i četiri asistencije).

Gojak je jedan od najtalentovanijih bh. igrača, a jučer je produžio ugovor sa Dinamom do 2022. godine.

Ukoliko dobije minute protiv Gibraltara, bit će jedan od najmlađih bh. fudbalera koji je zvanično zaigrao za A selekciju.

Kenan Kodro (Osasuna, Španija)

Kenan Kodro (rođen u San Sebastianu, Španija) je sin nekadašnjeg bh. reprezentativca i selektora naše A selekcije Mehe Kodre, a trenutno je član španske Osasune.

Kodro igra na poziciji napadača i prošle sezone je postigao nekoliko ključnih golova za Osasunu, koja je preko play offa izborila nastup u španskoj Primeri.

U Osasunu je stigao 2015. godine iz Real Sociedada, gdje je i počeo svoju karijeru.

Bh. napadač je ove sezone postigao pet pogodaka za Osasunu (svih pet u posljednjih devet utakmica) te je drugi strijelac svoje ekipe.

Dario Dumić (NEC, Holandija)

Dvadesetpetogodišnji Dario Dumić (rođen u Sarajevu) igra na pozicji štopera i nastupa za holandski NEC.

Bh. defanzivac je prošao omladinske selekcije Danske (37 nastupa i četiri pogotka), a u maju 2016. godine je stekao pravo nastupa za A reprezentaciju BiH.

Iako igra na poziciji štopera, Dumić se odlično snalazi u protivničkom šesnaestercu te je postigao četiri gola i ubilježio četiri asistencije ove sezone za NEC.

Dario je u dosadašnjoj karijeri igrao za Hvidovre (Danska), Norwich (Engleska) te Brondby (Danska).

Daniel Pavlović (Sampdoria, Italija)

Pavlović (rođen u Rorschachu, Švicarska) igra na poziciji lijevog beka i prošao je sve omladinske selekcije Švicarske.

Trenutno nastupa za italijansku Sampodoriju, a ove sezone je odigrao šest mečeva (većinu propustio zbog povrede).

Daniel je u dosadašnjoj karijeri igrao za Schaffausen (Švicarska), Kaiserslautern (Njemačka), Grasshopper (Švicarska) te Frosinone (Italija).

Prvotimac Sampdorije je u decembru 2016. godine stekao pravo nastupa za A reprezentaciju BiH i protiv Gibraltara će imati priliku da debituje za naš nacionalni tim.

(Reprezentacija.ba)