Baždarević 16. marta objavljuje spisak za Gibraltar i Albaniju

– Upravo se vraćam iz Italije, bio sam na mini-turneji po Apeninima, gdje sam se sreo s Edinom Džekom. Zajedno smo bili i prošle sedmice u Lyonu, kada su igrali prvi meč osmine finala Evropske lige. Volim s njim razgovarati. To je za portal Avaz.ba kazao selektor naše nogometne reprezentacije Mehmed Baždarević. Popularni Meša je pred velikim iskušenjima u narednom periodu.

Istina, zbog kazne Svjetske nogometne federacije (FIFA) neće sjediti na klupi u kvalifikacionoj utakmici protiv Gibraltara 25. marta, ali će se zato za kormilo vratiti tri dana kasnije (28. mart) u Elbasaniju u prijateljskom meču protiv Albanije.

– Vidjeli ste, kada me Džeko sretne, odmah zabije lijep gol. Onaj protiv Palerma jučer svakako ulazi u jedan od ljepših – našalio se Baždarević.

Selektore, šta nam možete otkriti iz Vašeg druženja sa Džekom?

– U Lyonu nisam bio samo sa Džekom. Posjetu njegovom klubu sam iskoristio i za druženje s čelnicima Rome. Sreo sam se s izvršnim direktorom Rome Federicom Balzarettijem, pozdravio se i s trenerom Lucianom Spallettijem. Kasnije sam ostao sa Džekom, dugo smo razgovarali.

Dijamant igra u vrhunskoj formi. U Romi ruši rekorde, u reprezentaciji je ključni igrač.

– Džeko igra veoma dobro. Drago mi je da ga je krenulo i da zlatnim slovima ispisuje stranice Rome, ali i italijanskog nogometa. U reprezentaciji BiH se on dokazao, bezbroj puta, bez dileme važna je karika i svaki njegov gol je veoma važan.

Kako komentirate igru Rome?

– Igraju dobro, ali je evidentno da su igrači malo umorni, zbog žestokog ritma u Ligi prvaka, Kupu Italije, Seriji A… Sa mnom se slaže i moj saradnik Stephane Gilli, koji je bio uz mene tokom svih putovanja u Francuskoj i Italiji.

Gilli će voditi BiH protiv Gibraltara s klupe, ima li tremu?

– Gilli je iskusan i ja mu vjerujem da će napraviti pravi posao. Uvjeren sam da će ispuniti očekivanja svih nas i da će pripremiti dobro taktiku da nemamo mnogo problema. Svi moramo biti profesionalci, mnogo raditi. Uz sve to moramo i poštovati protivnika, ali i pokazati da smo pravi.

Kako komentirate vijest o povredi hernije Milana Đurića?

– Čuo sam da će Đurić morati i na operaciju. Očekujem da će doći na okupljanje naredne sedmice, ako već ne bude morao odmah „pod nož“. Povredu bi trebali potvrditi i naši ljekari. Svakako mu želim brz oporavak.

Prema najavama u četvrtak ćete objaviti spisak igrača za mečeve sa Gibraltarom i Albanijom. Hoćete li poznati Kenana Kodru, sina proslavljenog Mehe Kodre?

– Imam još dva dana da donesem odluku. Moram priznati da je Kenan Kodro na mom širem spisku. Imam ga u planu, razgovarali smo i svakako je igrač na kojeg se može računati.

Prema informacijama do kojih smo došli, očekuje se i debi Danijela Pavlovića iz Sampdorije, koji je pristao igrati za BiH, odrekavši se dresa Švicarske.

– Meni je drago da je izabrao BiH, a budite strpljivi, brzo će četvrtak i objavljivanje spiska.

U zadnje vrijeme na terenu nema ni Danijela Milićevića iz Genta. Kakve informacije imate?

– Koliko sam upoznat on ima problema s istegnućem ligamenata u koljenu. Nadam se da će se oporaviti, u ovih 48 sati do objavljivanja spisaka nastajat ću saznati da li je situacija s povredom barem malo bolja. Svaki igrač nam je potreban – kazao je Baždarević.

(Reprezentacija.ba)