Saznajte sve o Vinku Marinoviću novom selektoru U21 BIH

Danas je u Sarajevu održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH na kojoj je Vinko Marinović (46) izabran za novog selektora mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine. Po prvi put Fudbalski savez BiH odlučio je na kormilo jedne omladinske selekcije staviti trenera koji u svojoj karijeri ima osvojene titule.

Marinović će tako na mjestu selektora U21 BiH zamijeniti Darku Nestorovića, koji je u prethodne dvije godine katastrofalno vodio mladi bh. tim.

Vinko Marinović je rođen u Beču, a u igračkoj karijeri nastupao je za Kozaru, banjalučki Borac, beogradsku Crvenu Zvezdu, Germinal Beercshot (Belgija) te Laktaše.

Četrdesetšestogodišnji Vinko posjeduje UEFA pro licencu i u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je Kozaru, Borac i Zrinjski.

Zanimljivo da je Marinović u decembru 2014. godine bio kandidat za selektora U21 reprezentacije BiH, ali su u Fudbalskom savezu BiH odlučili da priliku dobije Darko Nestorović, što se kasnije ispostavilo kao loša odluka.

Marinović je u martu 2014. godine preuzeo banjalučki Borac, sa kojim je imao prilično dobre rezultate.

Ostat će upamćeni dueli protiv Sarajeva u četvrtfinalu Kupa BiH u martu 2015. godine, kada je Borac iznenađujuće eliminisao FK Sarajevo (u toj sezoni postali prvaci BiH), koje je sa klupe predvodio Meho Kodro.

Borac je u tom dvoboju bio autsajder, ali je Marinović taktički fantastično postavio ekipu i izborio nastup u polufinalu.

Čelni ljudi mostarskog Zrinjskog su upravo nakon duela Borca i Sarajeva, odlučili da na klupu tima iz Mostara dovedu Marinovića.

Vinko je Zrinjski preuzeo 26. marta 2015. godine te osvojio titulu prvaka BiH u sezoni 2015. / 2016.

Zrinjski je predvodio u 70 utakmica i ostvario 42 pobjede, 18 remija i 10 poraza, a u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu šampiona, njegova momčad je prilično namučila  Legiju iz Varšave (1:1, 0:2, Legia nastupila u grupnoj fazi Lige šampiona te je remizirala sa madridskim Realom odigravši 3:3).

Marinović je i u tekućoj sezoni osvojio jesenju titulu sa Zrinjskim i izborio nastup u četvrtfinalu Kupa BiH, ali je u decembru 2016. godine sporazumno raskinuo ugovor i postao slobodan trener.

Izbor Vinka Marinovića na mjesto selektora U21 BiH je vjerovatno jedna od najboljih odluka Fudbalskog saveza BiH u posljednjih nekoliko godina.

Novi selektor mlade reprezentacije BiH će na raspolaganju talentovanu generaciju, koju čine igrači poput Amera Gojaka, Amira Hadžiahmetovića, Gorana Karačića, Marka Mihojevića, Ajdina Redžića, Kerima Memije, Advana Kadušića, Luke Menala, Eldara Čivića, Zinedina Mustedanagića, Ermedina Demirovića, Besima Šerbečića i sigurno da će uz svoje trenersko znanje i pedagoški pristup, formirati veliki broj A reprezentativaca.

Vinko je na klupi Borca i Zrinjskog pokazao da je jedan od najboljih bh. trenera i nema sumnje da će tako biti i na kormilu mladog tima BiH.

Podsjetimo, Marinović će debi na klupi U21 BiH imati 28. marta u kvalifikacionom meču protiv Lihtenštajna.

Pored Lihtenšajna, u našoj grupi nalaze se Portugal, Vels, Švicarska te Rumunije.

(Reprezentacija.ba)