Usporedili smo Džekine rezultate 1. februara 2009. i 1. februara 2017. godine

Kapiten naše fudbalske reprezentacije i napadač italijanske Rome, Edin Džeko igra fenomenalno ove sezone.

Edin je odigrao 35 utakmica za Romu u tekućoj sezoni te postigao 29 golova (sedam asistencija).

Džeko je trenutno prvi strijelac italijanske Serije A sa 19 pogodaka (toliko ima i Higuain iz Juventusa), ali i prvi strijelac Europa Lige sa osam golova.

Bh. reprezentativac je u sezoni 2008. / 2009. igrajući za njemački Wolfsburg postigao čak 36 golova i ubilježio 12 asistencija (odigrao 42 utakmice).

Tada je Džeko u Bundesligi pogađao 26 puta (bio drug strijelac lige), u Kupu Njemačke je dao šest pogodaka, a u Kupu UEFA (današnja Europa Liga) četiri gola.

Zanimljivo da je Edin u dresu Wolfsbruga u spomenutoj sezoni do 1. februara 2009. godine postigao 13 golova (u nastavku još 23), a ove sezone je do 1. februara 2017. godine postigao 21 pogodak.

U sezoni 2008. / 2009., naš napadač je na jednoj utakmici postigao četiri gola, dok je po dva puta ubilježio hattrick (ove sezone postigao dva hattricka za Romu).

Da Edin Džeko vjerovatno igra sezonu karijere, pokazuje i podatak da je trenutno treći strijelac u ligama petice (uzimajući u obzir ligu, Kup i europska takmičenja), te  da su iza njega igrači poput Cristiana Ronalda, Roberta Lewandowskog, Luisa Suareza, Sergija Aguera i drugih. Također, jedini je igrač u ligama petice koji je u tekućoj sezoni postigao po najmanje jedan gol u osam vezanih susreta (Messi i Lacazette su postizali golove u sedam utakmica za Barcelonu, odnosno Lyon).

S obzirom da će do kraja sezone imati još najmanje 16 mečeva u svim takmičenjima (maksimalno 24), Edin bi mogao oboriti vlastiti rekord po broju golova u jednoj sezoni.

Naredni meč Roma igra u četvrtak (23. februar) protiv Villarreala u revanšu 1/16 finala Europa Lige, kada će Džeko imati priliku da nastavi svoju nevjerovatnu golgetersku seriju.

(Reprezentacija.ba)