Muhamed Bešić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i prvotimac engleskog premijerligaša Evertona, gotovo se u potpunosti oporavio od teške povrede i pitanje je dana kada će se vratiti na teren.

– Za mene je najbitnije da je oporavak protekao dobro. Ispunjavao sam sve što mi je doktor preporučio i davao sve od sebe da oporavak bude što brži i bolji. Naravno da je teško gledati svoju ekipu preko TV-a ili sa tribina, pogotovo u situacijama kada je išlo loše, a znati da im ne možeš pomoći. Međutim, bio sam jako strpljiv, jer sam znao da moram proći proces rehabilitacije kako bih ponovo bio spreman konkurisati za ekipu – rekao je Bešić za Anadoliju.

Naš reprezentativac povrijedio je ligamente koljena 3. augusta prošle godine u prijateljskom meču pred start sezone u kojem je Everton remizirao sa Manchester Unitedom (0:0). Već u desetom minutu susreta Bešić je bio primoran napustiti teren. Izuzetnom disciplinom i voljom oporavio se i prije prognoza ljekara, te ističe da se bliži trenutak kada će opet biti u timu i igrati utakmice.

– Taj dan se približio, na moju veliku sreću, i jedva čekam da se priključim ekipi i konkurišem za sastav. Kada dođe do toga, svjestan sam da će mi trebati još strpljenja, ali spreman sam na sva iskušenja koja su preda mnom – naglasio je Bešić.

Bešić je prije povrede igrao veoma dobro, što su prepoznali i navijači Evertona, čiji je za kratko vrijeme postao ljubimac, prvenstveno zbog bespoštedne borbe na terenu.

– Navijači su mi tokom cijelog oporavka davali veliku podršku. Dobio sam bezbroj poruka u kojima mi žele brz oporavak i ozdravljenje. Oni su mi davali snagu i vraćali vjeru i dijelom i zbog njih želim što prije na teren. Imam dovoljno samopouzdanja i vjere i dat ću sve od sebe da nastavim tamo gdje sam stao – kazao je Bešić.

Everton je u gornjem dijelu tabele i ne tako daleko od borbe za Evropu. Na pitanje mogu li Karamele izboriti evropsku scenu, Bešić je odgovorio:

– Osvojili smo jako mnogo bodova u ovoj sezoni i vjerujemo da možemo ostvariti izlazak u Evropu. Do kraja ima još mnogo da se igra i mi ćemo se truditi da obradujemo naše navijače izlaskom u Evropu. Najbitnije je da na terenu svi dajemo sve od sebe. Nadam se da ću imati priliku pomoći ekipi u pokušaju da izbori Evropu. Vjerujem da je to moguće.

Proteklih mjeseci čeznuo je i za nastupima u dresu nacionalnog tima BiH, gdje je stekao veliki ugled i bio nezamjenjiv još od Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

– Reprezentacija mi je nedostajala još i više nego Everton. Baš kao što je teško gledati Everton sa tribina ili ispred TV-a, tako je teško gledati i reprezentaciju od kuće, a znaš da si trebao i morao biti dio toga. Svi znaju koliko meni reprezentacija znači i koliko dajem sve od sebe. Uskoro ću biti 100 posto fit i jedva čekam povratak u A tim. Slijedi nam laganija utakmica protiv Gibraltara, a onda pravi ispit protiv Grčke. U Atini smo dokazali koliko smo bolji od njih i sada to moramo potvrditi na terenu. Bit će teško, neizvjesno, ali imamo kvalitet da ih pobijedimo i tako ostanemo u utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju – smatra Bešić.

Krajem 2016. godine drugi put postao je otac.

– Ne volim pričati o svojoj intimi. Mogu samo reći da sam jako sretan i da su djeca moja velika snaga. Porodica me čini potpunim i svaki sekund slobodnog vremena provodim sa svojim najdražima. Blagoslov je imati veliku porodicu – poručio je Bešić.

(Reprezentacija.ba)