Iza nas, izuzev poraza od Belgije, je dobra godina

Samo da je zdravlja svima nama, a za ostalo ćemo se snaći. Ovako je za početak razgovora za Dnevni Avaz rekao selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.

Popularni Meša je za Avaz.ba kazao kako su igre reprezentacije u protekloj godini bile na zadovoljavajućem nivou, ako se izuzme neugodan poraz od Belgije u kvalifikacijama za SP u Rusiji.

 Spremni za bolje rezultate

– U 2017. godini očekujem pobjede i dobre igre. Moramo da nastavimo onako kako smo i završili 2016., sa jednom dozom optimizma. Po meni je bila izuzetno dobra godina iza nas, osim jednog poraza u Belgiji, koji nam je ostao kao kost u grlu. U ovoj očekujem još veće zajedništvo, bolje rezultate i da napravimo još veći iskorak. Momci su spremni za to i još smo ozbiljniji za sve izazove koji nas očekuju – kazao je Baždarević.

Na naš upit da li postoji neki igrač kojeg prati i na kojeg računa u ovoj godini, selektor je diplomatski odgovorio da postoji više njih, ali da o imenima neće još govoriti.

– Pratim sve one mladiće koji se spominju već duži period. Ništa novo neću reći po tom pitanju. Ono što mogu reći jeste da očekujem od igrača poput Dumića i Bajića da potvrde svoju formu, a na starim da im ne daju da im uzmu njihovo mjesto – rekao je Baždarević.

Nelogična odluka

Selektor se također osvrnuo na situaciju sa Emirom Spahićem, koji je neslavno završio svoju epizodu u HSV-u. Baždarević je naglasio kako mu je ta odluka čelnika njemačkog tima nelogična.

– Klub je odlučio da raskinu ugovor. Malo nelogično, jer su oni sa Spahićem produžili ugovor, a onda ga raskinuli. Branit ću Spahića, jer je reprezentativac i naš igrač – istakao je Baždarević.

Na svjetskom nogometnom nebu u posljednih nekoliko mjeseci klubovi iz Kine polako preuzimaju primat kada su u pitanju transferi i basnoslovne cifre za igrače koji nastupaju u Evropi. Baždarević je naglasio kako on lično ne bi otišao iz vrhunskih evropskih timova da bi igrao u Kini.

– Po meni to su prevelike pare i ne znam koliko će to doprinijeti razvoju. U jednom momentu taj novac uništava i kvalitet. Koliko donosi, toliko i oduzima. Da sam igrač, nikada ne bih otišao u Kinu, ako bih mogao da igram u Juventusu ili Romi, iako respektujem Kinu. Ima i za to vremena i nisam veliki pristalica takvih transfera, ali jesam za razvoj fudbala. Ako će takvi transferi doprinijeti razvoju fudbala u toj zemlji, onda neka idu – zaključio je Baždarević i naglasio da takav trend neće dugo trajati.

Za regionalnu ligu

U posljednje vrijeme ponovo je aktuelizirana priča o regionalnoj ligi. Upitali smo Baždarevića šta misli o tome.

– Svi koji rade u fudbalu žele da vide i napredak. A napredak mogu donijeti jake utakmice. Mislim da su Crvena zvezda, Hajduk, Dinamo i ostali mnogo jači protivnici od ovih koji se sreću svakog vikenda u našem prvenstvu. Što se tiče kvalitete, većeg pritiska, mislim da o tome nema šta da se priča. Utakmice bi bile kvalitetnije i posjećenije. Da li je rano, mi možemo o tome pričati još 30 godina. Uvijek će biti onih koji su “za” i “protiv”. Ja sam za ono što može biti napredak sa sportskog i finansijskog aspekta. Mora se dobro razmisliti kako i organizovati takvu ligu – kazao je Baždarević.

(Reprezentacija.ba)