Mechelen našeg Edina Cocalića zauzima peto mjesto u belgijskom šampionatu

Stoper belgijskog Mechelena Edin Cocalić izjavio je da je tim iz ovog grada ostvario nevjerovatan rezultat plasmanom na peto mjesto Jupiler lige sa 35 bodova poslije 21. kola, piše Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, Mechelen je iznenadio sam sebe odradivši veliki posao do pauze u prvenstvu i ima realne šanse za plasman u play-off od prvog do šestog mjesta.

Odana publika

– Otkako se igra ovaj sistem takmičenja Mechelen nikada nije igrao play-off za prvaka, dok ekipe pozicionirane od sedmog do 15. mjesta igraju drugi play-off. Prve četiri ekipe prolaze u Evropu, dok peti razigrava sa najboljim timom iz drugog play-offa, pa tako ovaj sistem daje velike šanse za Evropu. Odigrali smo čvrsto jesenas, nastupajući sa trojicom ili četvoricom igrača u odbrambenoj liniji. Ekipa smo koja je odigrala najviše utakmica – 11 bez primljenog gola, izjavio je Cocalić.

Naš reprezentativac istakao je da se u Mechelenu nisu nadali ovako dobrim rezultatima uoči sezone. Prije odlaska na pauzu Mechelen je osvojio bod u gostima kod Waregema 0:0, dok će u narednom meču igrati protiv Westerloa na domaćem terenu.

– Išli smo od utakmice do utakmice. U belgijskoj ligi svako može dobiti svakog i nema zagarantovanih bodova. Anderlecht, Brugge, Gent, Genk i Standard bore se za visok plasman, a sada su se priključili Waregem, Oostende i Charleroi, pa će konkurencija biti jaka. Pokušaćemo osvojiti što više bodova u prvenstvu, dok bi klub puno zaradio plasmanom u play-off od prodaje TV prava. Stadion u Mechelenu se renovira i završeno je 70 posto radova. Imamo odane navijače jer je prodato 10.000 sezonskih ulaznica. U većini utakmica posmatra nas 15.000 gledalaca na stadionu čiji je kapacitet 18.000. Igramo u odličnoj atmosferi gdje navijači daju veliku podršku timu. Imamo dobar raspored u preostalih devet kola regularnog dijela sezone.

Cocalić ima ugovornu obavezu sa Mechelenom još godinu i po, te je naglasio da nije bilo konkretnih ponuda za promjenu sredine.

– Postoji mogućnost da naljeto produžim ugovor sa klubom jer ulazim u posljednju godinu važećeg ugovora. Lijepo mi je u Belgiji, igram dobro i svi ćemo imati koristi ako se plasiramo u play-off. Neki igrači će se prodati, a drugi će ostati u Mechelenu. Bitno je da nema povreda, a uvijek ima razgovora sa svih strana kada ekipi i pojedincu ide dobro.

Pouzdani defanzivac pe­to­plasirane ekipe belgijske lige koja je ostvarila učinak od 10 pobjeda, pet remija i šest poraza, tvrdi da je Brugge prvi favorit za titulu prvaka.

– Brugge je najkvalitetnija ekipa sa iskusnim igračima koji igraju dugo zajedno. Ne znam da li će mijenjati tim u januarskom prelaznom roku, ali ukoliko zadrže fudbalere, biće prvaci.

Cocalić je istakao da možemo biti zadovoljni učinkom reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je osvojila sedam bodova i zauzima treće mjesto nakon četiri kola kvalifikacija za SP 2018. u Rusiji.

– Šteta je što smo prosuli dva boda u posljednjim trenucima meča protiv Grčke u gostima. Pokazali smo da smo bolji od Grka, što trebamo potvrditi u Zenici. Igramo i protiv Belgije kod kuće, pa nije isključeno da se sa dvije pobjede, borimo za prvo mjesto u grupi. Možda Belgija kiksa negdje, iako je dosad osvojila maksimalan broj bodova. Uz pravi pristup, možemo osvojiti drugo mjesto i u baražu izboriti plasman na SP.

Tvrdi da je nezahvalno prognozirati šanse ako bi naš tim izborio baraž.

– Ne trebamo strahovati, nego dati sve od sebe u pozitivnoj atmosferi. Imamo odličnu generaciju igrača kojoj je želja da se još jednom plasira na veliko takmičenje.

Željo po trofej

Drago mu je što je njegov matični klub Željezničar popravio bodovni saldo u završnici jesenjeg dijela prvenstva.

– Željo je uvijek moj klub, a znam da se promijenilo puno igrača u posljednje vrijeme. Lijepo je da se završi izgradnja istočne tribine, ali i da se ne stane na tome jer želim da reprezentacija zaigra na Grbavici u skorije vrijeme. Željo uvijek igra dobro na proljeće i ako ne bude prvi u prvenstvu, u kojem će se boriti sa Zrinjskim i Sarajevom, nadam se da će osvojiti trofej u Kupu BiH i izboriti Evropu, naglasio je Cocalić u razgovoru za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)