Bristol City, klub sa 123 godine dugom tradicijom, želi opstanak u Championshipu

U večernjim satima prekjučerašnjeg dana (srijeda), engleski drugoligaš Bristol City objavio je informaciju da je potpisao ugovor s bh. reprezentativnim napadačem Milanom Đurićem (26).

Piše: Admir Vatreš

Đurić je stigao iz Cesene u transferu vrijednom 1.8 miliona eura, a s momčadi iz jugozapadne Engleske dogovorio je dvoipogodišnju saradnju (do 2019. godine).

Poslije 25 odigranih kola, Bristol City zauzima 18. poziciju u Championshipu s učinkom 8-3-14 i 25 osvojenih bodova.

Od opasne zone dijele ga svega tri boda, čemu je uzrok prvenstveno katastrofalna serija od devet poraza na deset posljednjih mečeva.

Zimski prijelazni rok stigao je u pravi čas za popularne “Crvendaće”, koji su osim Đurića, za sada uspjeli angažovati veznjaka Herthe Jensa Hegelera, te stopera Prestona Baileyja Wrighta.

Pet napadača

Izuzevši Đurića, trenutni roster Bristol Cityja čini pet napadača.

To su Lee Tomlin (27), Jamie Peterson (25), Gustav Engvall (20), Tammy Abraham (19) i kapiten Aaron Wilbraham (37).

Tammy Abraham

Od 33 pogotka svog tima, oni su zajedno postigli 22, u čemu prednjači Chelseajev Abraham, koji je dao 14 i treći je strijelac lige iza Brightonovog Glenna Murrayja (15) i Newcastleovog Dwighta Gaylea (19).

Uključujući sve nabrojane, centralni napadači su Engvall, Abraham i Wilbraham i oni će biti konkurenti našem reprezentativcu.

Mladi stručnjak

Bristol s klupe trenutno predvodi 35-godišnji Lee Johnson, koji je imenovan za trenera u februaru 2016. godine.

Od tada je na 45 mečeva upisao skor od 18 pobjeda, šest remija i 21 poraza.

Johnson je inače bivši nogometaš Bristola za koji je igrao u periodu od 2006. do 2012. godine, sakupivši 199 nastupa.

Lee Johnson

On je bio glavni zagovornik Đurićevog transfera, kojeg je njegov tim pomno pratio duže vrijeme.

“Milan je igrač kojeg smo pratili devet mjeseci i odavno je bio u našim planovima. Njegovi igrački atributi mogu se jasno vidjeti. Može igrati u napadu samostalno, ali i u paru sa drugim napadačem”, rekao je Johnson po Đurićevom dolasku.

Rekorderi EFL Trophyja

Bristol City je klub s dugom tradicijom. Osnovani su davne 1894. godine pod imenom Bristol South End, a najveći uspjeh su im tri naslova EFL Trophyja (takmičenje za klubove trećeg i četvrtog ranga engleskog nogometa), po čemu su rekorderi.

Bili su i prvaci Championshipa u sezoni 1905–06, a uspjeli su osvojiti i League One (treći razred takmičenja) i to u sezoni 2014–15, kada su se posljednji put vratili u Championship.

Prošle sezone zauzeli su 18. mjesto.

Derbi s Bristol Roversima

Najveći rival Bristol Cityja su Bristol Roversi, s kojima igraju čuveni “Bristol derby”, a vrijedan pomena je i njihov okršaj s Cardiff Cityjem u “Severnside derbyju”.

Bristol City nastupa na Ashton Gate stadionu, kapaciteta 27 hiljada gledalaca.

Kao što smo već spomenuli, nose nadimak “Crvendaći”, koji su bili dio njihovog grba od 1976. do 1994. godine.

Preporuka Magnussona

Đurić je u Bristol stigao na preporuku svog bivšeg saigrača iz Cesene Hordura Bjorgvina Magnussona, s kojim će ponovo dijeliti svlačionicu.

Magnusson i Đurić su zajedno igrali dvije sezone (2014-2016), da bi islandski defanzivac na ljeto prošle godine prešao u Bristol.

(Reprezentacija.ba)